Groenten & Fruit Actueel
||

Westland wil niet-tuinbouwbedrijven verplaatsen

De gemeente Westland werkt aan beleid om bedrijven uit glasgebied te verplaatsen als ze toekomstige ontwikkeling in de weg staan.
Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

De gemeente Westland werkt aan beleid om bedrijven uit glasgebied te verplaatsen als ze toekomstige ontwikkeling in de weg staan.

Dat beleid loopt parallel met te ontwikkelen uitplaatsingsbeleid voor woningen via een mogelijk compensatiefonds. Voor bedrijven gaat het om branchevreemde of tuinbouwgerelateerde bedrijven zoals loonwerkers.

‘Wat mag verplaatsing uit glasgebied kosten?’

Westland heeft in kaart gebracht hoeveel bedrijfslocaties in glasgebied ligt en is toe aan de vraag van compensatie. “Hoeveel is het ons waard om deze bedrijven te laten verplaatsen?”, zei beleidsmedewerker Dominique van der Hoeven woensdag in de raadswerkgroep herstructurering in ‘s-Gravenzande. De gemeente is vernieuwend in haar ruimtelijke ordeningsbeleid en handhaving.

200 niet-tuinbouwlocaties

Westland bracht circa 200 bedrijven met niet-glastuinbouwfuncties in beeld, waarvan de helft niet in de weg ligt. Het kan daarbij ook gaan om kleine locaties. “Een perceel van 100 vierkante meter kan een herstructureringsproces al onmogelijk maken.” Als compensatieregeling kijkt de gemeente naar een ruimte-voor-ruimtevariant waarmee bijvoorbeeld huizen in het buitengebied toegestaan worden. Ook zou de gemeente percelen die te koop komen, zelf moeten opkopen.

Betalen voor grond met tuinbouwbestemmming

Bedrijven die wel binnen een glastuinbouwgebied mogen uitbreiden, moeten daarvoor in de toekomst mogelijk compensatie betalen in een fonds als ze daarvoor goedkopere grond met een tuinbouwbestemming gebruiken.

Woonrechten

De gemeente is ook een stap verder bij de ontwikkeling van een stelsel met woonrechten. Dat maakt het voor bewoners mogelijk om groter te wonen in glastuinbouwgebieden. Ook is het een manier om in de weg liggende woningen of bedrijven uit glastuinbouwgebieden te krijgen. Iemand die groter wil wonen kan dat via de aankoop van woonrechten via een compensatiefonds. Daarmee gaat de woonwens niet ten koste van glastuinbouwareaal.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers