De goegemeente in Nederland ziet de wietproef vooral als een stap naar legalisering van soft drugs. Dat ligt anders voor de professionele Nederlandse tuinbouw.
Vier jaar geleden zette het huidige – inmiddels demissionaire – kabinet de wietproef in het regeerakkoord. De proef lijkt nu eindelijk van start te kunnen gaan. De goegemeente ziet dit echter meer als een experiment voor het opzetten van een goed geregelde teelt in een keten die tot en met de coffeeshops en hun klanten, toch een beetje schimmig blijft.
Voor de professionele Nederlandse tuinbouw is het wietexperiment echter vooral een mogelijkheid om eindelijk te kunnen laten zien hoe je deze teelt nou écht goed aanpakt. Hoe Nederland vanuit het achterveld alsnog de koppositie kan gaan innemen in een miljardenbusiness. De cannabisteelt: een volledig legale miljardenbusiness.
Lees ook: Nederland mikt op leidende rol cannabisteelt
Gedoogbeleid
Terwijl heel Europa nog consequent handhaafde op teelt, verkoop én gebruik van cannabis, hasjiesj en marihuana, vatte hier te lande in de jaren zeventig de mening post dat het allemaal geen kwaad kon. Het roemruchte ‘gedoogbeleid’. Dat leidde tot een levendig drugstoerisme richting Nederland, maar indirect ook tot georganiseerde misdaad rond ook allerhande andere drugs.
Ondertussen was ons blijkbaar redelijk geslaagde gedoogbeleid internationaal een bouwsteentje voor legalisering van wiet. Soms alleen voor medisch gebruik, soms ook voor recreatief gebruik. Uruguay had de primeur, Canada en een aantal staten in de Verenigde Staten volgden. Vooral daar liet de keten zijn potentie zien als big business. Nederland, waar de laatste tien jaar mede door de uit de hand gelopen criminaliteit rond drugslabs een nieuwe strengheid loskwam in de politiek, was ineens van gidsland veranderd in een land op achterstand.
Investeren in wietteelt is potentieel lucratiever dan in welke teelt ook, met een voorgespiegelde jaaromzet van € 40 miljoen per hectare.
Nieuwe tuinbouwketen
Maar het gedrang en gekrakeel om een plekje te bemachtigen als een van de tien teeltbedrijven in de Nederlandse wietproef, bewijst de ambitie om van Nederland weer dat gidsland te maken: niet beleidsmatig en organisatorisch, maar teelttechnisch. Uit alle hoeken dingen partijen mee naar een plek in die nieuwe tuinbouwketen. Veel welbekende glastuinbouwpartijen, maar ook internationale coffeeshopketens, investeerders en indoor-farmingbedrijven.
Wietteelt is zeker geen risicoloze investering, zagen we in Canada en de Verenigde Staten. Maar investeren in wietteelt is potentieel lucratiever dan in welke teelt ook, met een voorgespiegelde jaaromzet van € 40 miljoen per hectare.