Doorgaan naar artikel

‘Engelsen eerder dood door brexit’

Wat is ongezonder? Door brexit minder groente gaan eten? Of luisteren naar alle brexit-onheilstijdingen?

Een clubje Britse epidemiologen van instituten uit Londen en Liverpool heeft een artikel gepubliceerd over groente en fruit en brexit. Het feit dat een harde grens en een zwakker pond groente en fruit bij de greengrocer en de supermarket zo’n 15% duurder zal maken, gaat de komende jaren duizenden extra doden veroorzaken door toegenomen hart- en vaat- en andere ziekten. De gemiddelde Brit eet immers al niet zo heel gezond, maar zal dan nóg minder groente en fruit in huis halen.

Bangmakerij, ook dus door deze gezondheidsprofessoren

Allerlei media in Nederland, maar ook in Engeland hebben dit berichtje overgenomen. Met door sommige kranten daaraan alweer toegevoegd wat in goed Nederlands een follow-up heet. In Engeland beschuldigen pro-brexit critici alle opiniemakers die argumenten aandragen tégen een brexit van wat ze noemen ’Project Fear’. Bangmakerij, ook dus door deze gezondheidsprofessoren. De Britse krant The Telegraph laat een econoom aan het woord die betoogt dat er in de – nog te sluiten – handelsovereenkomsten natuurlijk juist géén importheffingen zullen komen op voedsel dat de Britten zelf niet voldoende produceren. Hoezo groente en fruit duurder?

Gezag economen nogal omstreden

Tja, als we de laatste jaren van economische ups-and-downs iets geleerd hebben over economen is het wel dat er altijd wel een paar kunt vinden die het ene of juist precies het tegenovergestelde betogen. Dat heeft het gezag van dit vak geen goed gedaan. Heel eenvoudig om je schouders op te halen over wat een econoom beweert.

Epidemiologen opmerkelijk eensluidend

Dan de voedselwetenschappers. Die zijn het ook wel eens niet helemaal met elkaar eens, maar over het feit dat groente en fruit gezond zijn en je gemiddeld jaren eerder dood gaat als je er te weinig van eet, daarover is opmerkelijke eensluidendheid onder epidemiologen. Gek genoeg echter doet dat voor het gezag van de voedselwetenschap ook niet zo heel veel. Want hoe eenvoudig het is om je schouders op te halen over wat artsen beweren blijkt wel uit onze structureel te lage groenteconsumptie.

Gewaarschuwd tegen lege schappen

Overigens kreeg de gewone Brit al voorzetjes genoeg uit diezelfde media over brexit en de beschikbaarheid van groente en fruit. De keren dat Mart Valstar al in zijn beste Engels heeft moeten vertellen hoe afhankelijk de Engelsen zijn van verse aanvoer uit Nederland en Spanje en de rest van de EU zijn niet te tellen. En de Britse supermarkten kwamen gisteren ook nog eens ten overvloede met een waarschuwing voor lege schappen.

Op al die onheilstijdingen kun je grofweg op 2 manieren reageren. “O néé, dát moeten we toch echt zien te voorkomen!” Of – eigenwijs – “Oóóh nee, dát zullen we nog wel eens zien!” Zal net als het brexit referendum ook wel weer ongeveer fifty-fifty zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin