Doorgaan naar artikel

LNV schetst contouren energiesteun glastuinbouw

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, komt in april met verbeteringen en afrekening van het CO2-systeem en extra steunmaatregelen voor warmte, CO2 en elektriciteit.

Dat schrijft de minister in een Kamerbrief. Het pakket maatregelen moet de energietransitie versnellen van de glastuinbouw. De brief van Staghouwer leidde ertoe dat ChristenUnie dinsdagmiddag 15 maart een motie introk, waarin de partij vroeg om extra steun. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) verwacht een goed pakket maatregelen voor zowel de energietransitie als de crisisaanpak.

Staghouwer is bezig met maatregelen om de energietransitie te versnellen. Enerzijds gebeurt dit door een meer individueel CO2-sectorsysteem. Telers worden daarbij individueel afgerekend op hun prestaties. De minister verwacht verbeteringen, of een vervanging van het CO2-sectorsysteem, te hebben uitgewerkt in april. Daarover overlegt hij met de sector. Dat sectorsysteem blijft bestaan tot 2024, schrijft de minister verder in de brief.

Ophogen plafond 2018

Dat CO2-sectorsysteem legt nu nog de sector als geheel heffingen op bij overschrijdingen van CO2-plafonds. Over het jaar 2017 betaalden telers al een heffing. Over de afrekening van 2018 is discussie. VVD en ChristenUnie pleitten ervoor dat de minister het plafond verhoogt. Een besluit daarover is verweven in het totale pakket maatregelen in april, stelt Staghouwer. Als dat akkoord over 2018 er is, zal de minister in één keer over drie jaar heffingen innen bij tuinders (2018, 2019 en 2020).

Warmte, stroom en CO2

Het pakket zal stimulerende maatregelen bevatten op gebied van duurzame warmte, elektriciteit en CO2-gebruik. Een deel van die maatregelen ligt voor de hand en is bekend, zoals de aanpassing van SDE++-regeling om aardwarmteprojecten weer te laten meedingen. Nu worden aardwarmteprojecten voor SDE++-steun verdrongen door kosteneffectievere technieken. Ook voor de realisatietermijn van aardwarmteprojecten komen verbeteringen en is het budget verhoogd.

Verder zijn er enkele categorieën uit het Klimaatfonds die voor de glastuinbouw relevant zijn, stelt Staghouwer. De minister presenteert in april de verdere uitwerking van de energiemaatregelen voor de glastuinbouw.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin