Groenten & Fruit Actueel
||

Voedselbank wil inkoopmodel optuigen

Voedselbank Nederland wil een onafhankelijke stichting voedsel laten inkopen als tekorten dreigen bij uitgifte.
Voedselbank Maassluis. - Foto: Groenten&Fruit

Voedselbank Maassluis. – Foto: Groenten&Fruit

Voedselbank Nederland wil een onafhankelijke stichting voedsel laten inkopen als tekorten dreigen bij uitgifte.

De coronacrisis kan tot veranderingen gaan leiden bij voedselbanken. Steeds meer gezinnen kloppen aan bij de voedselbanken en donaties schieten tekort omdat ook bedrijfsleven werkt aan minder verspilling.

Voedselbank Nederland wil daarom een inkoopmodel inrichten waarbij een onafhankelijke stichting gaat inkopen als kraptes dreigen en donaties niet voldoende meer zijn. Daarover lopen gesprekken met het miniserie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Voedselbanken Nederland heeft € 4 miljoen coronasteun van de landelijke overheid gekregen en krijgt voorlopig € 1 miljoen per jaar aan Europese subsidie. Met die gelden zou de stichting bij kraptes moeten inkopen op de versmarkt en voedingsindustrie.

Niet zelf inkopen

Volgens Leo Wijnbelt, voorzitter van Stichting Voedselbanken Nederland, gaat Voedselbanken Nederland niet zelf inkopen. De organisatie heeft een relatie met bedrijven die doneren. Dat schuurt als ze daarnaast ook zou inkopen bij die bedrijven. Wijnbelt: “Onze leveranciers vragen wij gratis voedsel te geven, producten die anders vernietigd zouden worden. Als wij bij diezelfde bedrijven gaan inkopen, hebben wij een dubbele pet op.”

Groei voedselbanken

Voedselbanken Nederland bereidt zich met een inkoopmodel voor op een mogelijke groei van 50% van het aantal aangesloten huishoudens. Die forse groei heeft zich tot dusverre nog niet voorgedaan.

Bij het ontwikkelen van de plannen is de overheid ook afgevallen als inkoper. In het buitenland bestaat vaak wel zo’n model waarbij de overheid een inkooplijst krijgt van voedselbanken en de overheid de inkoop doet, stelt Wijnbelt.

In dagblad Trouw laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten dat dit voorjaar een uitwerking van de plannen naar de Tweede Kamer gaat. Dat duidt in ieder geval wel op een grote invloed van de overheid op het toekomstige inkoopmodel.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers