Het aantal besmettingen met de plantenziekte ToBRFV is opgelopen naar 17 teeltbedrijven en nu ook een zaadbedrijf.
Dat blijkt uit een update van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). De NVWA heeft 4 ‘oude verdenkingen’ voor teeltbedrijven omgezet in vondsten. Dat lijkt dan te gaan om teelten van voor de teeltwisseling. Volgens een woordvoerder wordt tijdens en na de teeltwisseling ook minder regulier geïnspecteerd op de tomatenbedrijven. Zo kwamen er sinds december geen nieuwe verdenkingen bij.
Grote gevolgen vondst in zaad
De recente vondst van ToBRFV op zaad lijkt op korte termijn een grotere impact te krijgen voor Nederland. De NVWA doet nu onderzoek naar plantenkwekers en teeltbedrijven die dit zaad uit Peru hebben gebruikt. Het gaat om partijen die voor 1 november zijn geleverd en daardoor niet onder strengere EU-maatregelen vielen om partijen te testen en te certificeren.
Gerichte onderzoeken teeltbedrijven
Na de vondst in zaad in Nederland zijn ook andere landen op de hoogte gesteld. Er is geen informatie gedeeld waaruit zou blijken dat buitenlandse teeltbedrijven mogelijk besmet zijn. De recente vondst in zaad lijkt de theorie te bevestigen dat de snelle internationale verspreiding (mede) via zaad verliep.
Lees verder onder de tweet.
De vondst lijkt een stap in de richting van het controleren en uitbannen van het tomatenvirus ToBRFV. Ook kan het leiden tot mogelijke schadeclaims. https://t.co/gM7aKS8dSb
— FoodAgribusiness (@FoodAgribusines) February 10, 2020
Virus elimineren
De NVWA wil op dit moment niet zeggen bij hoeveel zaadbedrijven, plantenkwekers en teeltbedrijven nu onderzoek gedaan wordt in Nederland. De maatregelen bij een besmetting bij de opkweek van tomaten (plantenkwekers) zijn veel strenger dan op teeltbedrijven. Zij moeten het virus eerst elimineren, voordat ze planten mogen uitleveren.
8 Westlandse teeltbedrijven
Het aantal vondsten van ToBRFV op teeltbedrijven in Westland steeg van 6 naar 8. Verder is een bedrijf in Midden-Delfland nu als besmet beoordeeld en ook een bedrijf in Haarlemmermeer. Deze bedrijven moeten met extra teelthygiëne en toezicht gaan werken. De 17 besmettingen zijn nu verspreid over 6 gemeentes in Nederland, met een focus op Westland.
Vertraagde testprocedure
Op dit moment zijn nog 4 teeltbedrijven onder zware verdenking, waarvan 2 in het Westland. Ook dit lijkt om oude gevallen te gaan, omdat deze al in december tot de groep verdachte bedrijven behoorden. Dat nu pas verdenkingen worden bevestigd, heeft te maken met een langere toetsperiode dan van te voren was bedacht. Zowel Naktuinbouw als het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair zijn betrokken bij onderzoek naar verdacht plantmateriaal. Naktuinbouw gebruikt de PCR-toets om een stukje genoom van het virus te vermeerderen en te detecteren. In de tweede fase wordt Next Generation Sequencing (NGS) gebruikt om de identiteit van het virus vast te stellen.