Het wetsvoorstel over stikstofreductie kan een oplossing bieden voor knelgevallen in glastuinbouw.
Dat stelt Glastuinbouw Nederland in een eerste reactie. Het akkoord lijkt te beloven dat bedrijven, die plots een vergunning nodig hadden, geholpen worden. Of dat ook echt gebeurt, is afhankelijk van de uitwerking en afweging van provincies.
Het paprikabedrijf van Jaap Vink in Beetgum (Fr.) bijvoorbeeld had bij de bouw van de houtstookinstallatie niks gehoord van de provincie of wie dan ook over een meldplicht, maar moest door het afschaffen van de vorige wetgeving plots een vergunning aanvragen. “Voor Jaap Vink biedt dit absoluut mogelijkheden. De wet biedt kansen die er eerst niet waren. Het moet eerst allemaal uitgewerkt worden, maar hij behoort tot de doelgroep die geholpen gaat worden”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland.
Volgens Van der Tak zijn er mogelijk een kleine tiental bedrijven die in dezelfde positie zitten als Vink. Jaap Vink reageert verrast over het nieuws dat hij tot de doelgroep behoort die gelegaliseerd wordt.
Lees verder onder de foto.
Nog geen garantie
Toch is er nog geen garantie voor Vink of andere knelgevallen, zegt beleidsmedewerker Leonie Claessens van Glastuinbouw Nederland. “We moeten het nog wel eerst verzilveren. Dat kan nog wel even duren.” Of deze bedrijven daadwerkelijk gelegaliseerd worden, hangt van een aantal zaken af. Is er wel genoeg stikstofruimte om de vergunning te verstrekken? In het akkoord is namelijk ook een aanscherping opgenomen om te komen tot nog meer stikstofreductie de komende jaren. “Er kunnen geen vergunningen ‘op de pof’ worden verleend. Er moet eerst sprake zijn van daadwerkelijke ruimte voor deze verdeeld kan worden.”
Provincies moeten de afweging maken waar de stikstofruimte naar toegaat. Zit de teler vlak bij een natuurgebied? Hoe dringend is woningbehoefte? Veel zaken spelen een rol. “Voor bedrijven die blijven doen wat ze deden, verandert er niets. Voor uitbreidingsplannen is er nu mogelijk ook uitzicht op behandeling van plannen. Het is wel nog erg onzeker hoe snel dat kan.”
Interessant voor stoppers
Ook stoppers doen er goed aan de regelgeving te bestuderen. Voor hen zit er mogelijk waarde aan de stikstofruimte die ze nu hebben.