Een deel van de tuinders kan weer door met kleinere projecten door een nieuw stikstofberekeningsmodel. Toch blijven zorgen in de glastuinbouw.
De overheid lanceerde maandag 16 september een nieuwe Aerius Calculator waarmee de stikstofdepositie van een investering kan worden berekend. Het is een eerste stap en zeker nog geen nieuw stikstofbeleid, maar telers kunnen in ieder geval weer rekenen aan hun investeringsplannen. Met deze rekenmethode kan voor activiteiten die geen of minder depositie veroorzaken in ieder geval ook weer een vergunning worden aangevraagd.
Onderbouwen
Volgens beleidsmedewerkers Leonie Claessen van Glastuinbouw Nederland kan mogelijk een deel van de kleine tuinbouwprojecten nu doorgang vinden. Er valt immers te onderbouwen dat geen extra stikstofuitstoot ontstaat. “Voor een nieuwe wkk met ureumwasser is dat nu te onderbouwen, als daar een bedrijfsuitbreiding bij zit, is dat niet het geval.” Toch is de praktijk weer complexer, weet Claessen omdat het programma rekening houdt met de ligging van natuurgebieden. Hoe dichter bij een zo’n erkend natuurgebied, hoe strenger de regels.
Grote zorgen
In de glastuinbouw bestaan nog altijd grote zorgen over de voortgang van projecten, waaronder investeringen in energiezuiniger installaties. Die komen door de stikstofdiscussie in een ander daglicht te staan. Dat staat te lezen in de LTO-visie voor nieuw stikstofbeleid. LTO Nederland ziet dat er discussies ontstaan of voor de uitstoot van machines om de energieprojecten te realiseren ook een passende beoordeling stikstofafweging nodig is. Als dat er toe leidt dat een project moet worden stilgelegd, heeft dat enorme financiële schade voor de betrokken ondernemers.
Nieuw beleid
De komende weken wordt pas duidelijk welke richting nieuwe stikstofwetgeving op gaat in Nederland als de commissie Remkes met aanbevelingen komt. Glastuinbouw Nederland is een van de ondertekenaars van de LTO-visie voor die commissie. Daarin staat dat er een realistische en veilige drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar moet komen voor stikstof. Zo’n drempelwaarde kende het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ook: bij een stikstofdepositie van maximaal 1 mol per hectare per jaar, was geen Natuurbeschermingswet nodig. Voor de glastuinbouw zou zo’n norm werkbaar zijn, aldus Glastuinbouw Nederland.