Spanje probeert de ToBRFV-besmetting te bestrijden met gerichte maatregelen.
Bij een ToBRFV-besmette kas van 1,38 hectare in Almeria (Vicar) is het tomatengewas geruimd op initiatief van de teler. Hij zag symptomen in oktober in een beperkt deel van de planten. Het zou gaan om 0,5% van de planten. In de betroffen kas is komkommer geplant om het virus zo niet verder via tomatengewas te verspreiden.
Zes bedrijven onder controle
Het besmette teeltbedrijf heeft een grondteelt en staat goed aangeschreven, stelt Jan van der Blom, entomoloog bij producentenorganisatie Coexphal, waar het bedrijf niet bij is aangesloten. Ook omliggende kassen van de teler en buurtbedrijven zijn onderzocht. Bij de plantenkweker is onderzoek gestart, maar officieel zijn nog geen uitkomsten gedeeld. 6 bedrijven staan onder extra controle vanwege dezelfde herkomst van het plantmateriaal, blijkt uit gegevens van het internationale plantgezondheidsplatform EPPO.
Volgens Van der Blom er geen sprake van paniek: “Het virus raast hier absoluut nog niet rond. De overheid hoopt op deze wijze het virus in te dammen. Er is nog geen sprake van oogstderving. Dat de prijzen nu wat omhooggaan komt door de koude die hier is ingevallen.”
Certificaten gevraagd
De overheid in Andalusië heeft besloten geen algehele ruimingsplicht in te stellen bij besmettingen. De Europese noodmaatregelen zijn grotendeels door Spaanse tuinders opgevolgd. Voor tomatentelers die in juni al geplant hebben, zijn meestal al garanties en testcertificaten gevraagd bij zaad en bij plantmateriaal.
In Spanje zijn de risico’s van ToBRFV groter dan in Nederland. Als het virus in de grond zit, dan is het moeilijk te bestrijden en ligt overstappen op een andere teelt voor de hand. Met de concentratie van veel plastic kassen zou een besmetting ook sneller verspreiden dan in Nederland waar bedrijven gesloten zijn en verder van elkaar af staan.