Voor steeds meer gebieden in Nederland is de aardwarmtepotentie nu duidelijk, en kan nader onderzoek plaatsvinden.
Nederland wil met aardwarmte een belangrijk deel van de energietransitie invullen. In welke delen van Nederland dat het beste met aardwarmte kan was altijd onduidelijk. De ‘witte vlekken’ van aardwarmtekansen in Nederlandse regio’s worden in kaart gebracht in het programma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) door een studie van de ondergrond. Dat levert nu resultaten op.
Zo is voor de gebieden West-Friesland en Noordoostpolders vorige week een rapport gepubliceerd waarbij gebruik gemaakt werd van kennis van bestaande aardwarmteboringen van tuinders in Andijk, Middenmeer en Luttelgeest.
De bredere uitrol van aardwarmte zal betekenen dat aardwarmte een steeds bredere toepassing krijgt buiten de tuinbouw, omdat er een versnellingsprogramma aan wordt gekoppeld met financiële instrumenten van de overheid.
Warmtecapaciteit
Voor een aantal gebieden in Nederland zijn nu de analysegegevens gepubliceerd door EBN, een verzelfstandigd onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De resultaten zeggen iets over de kansen van nader onderzoek naar aardwarmte. Het is nog een vooronderzoek om te bepalen wat de warmtecapaciteit is van aardwarmtebronnen. Wel is al duidelijk dat door budgetbeperkingen niet alle gebieden met een geschikte ondergrond nader onderzocht zullen worden door.
Amsterdam achterin de rij
De resultaten uit het vooronderzoek leiden ertoe dat in oosten van het land eerder onderzoek plaatsvindt naar aardwarmte dan het gebied rond Amsterdam. De aardwarmteplannen van de provincie Noord-Holland moeten daardoor met zeker een jaar in de ijskast worden gezet.