Energie Transitie Parters (ETP) onderzoekt de mogelijkheid van het ontwikkelen van 3 doubletten aardwarmte op 1 locatie in Maasdijk (Westland).
Dat zou een vernieuwende én voordelige ontwikkeling van aardwarmte zijn. Door logistieke voordelen kleven er grote kostenvoordelen aan het aansluitend laten ontwikkelen van de 3 doubletten in één keer.
Afgelopen najaar heeft de groep Geothermie Maasdijk de opsporingsvergunning voor geothermie al overgedragen aan warmteontwikkelaar ETP. Samen onderzoeken zij de mogelijkheden om het project op te schalen van 12 naar 40 MegaWatt. Ook wordt onderzocht of samenwerking mogelijk is met omliggende geothermieclusters.
Warmtevraag in kaart brengen
Op deze manier zou Maasdijk op een zeer (kosten)efficiënte manier veel bedrijven en woningen van warmte kunnen voorzien. Daarvoor wil ETP de warmtevraag in kaart brengen met een voorlichtingsavond op 14 januari. Daar wordt duidelijk welke vernieuwende technologische en financiële instrumenten ETP wil inzetten voor de warmte-ontwikkeling in het gebied.
Ingekleurd
De energietransitie van de glastuinbouw in Zuid-Holland wordt steeds duidelijker. Vlak voor Kerst 2018 meldde de gemeente Rotterdam dat een principeakkoord met de provincie was bereikt over de start van realisatie van de warmterotonde in Zuid-Holland, met daarin als belangrijke schakel de zogenoemde Leiding over Oost.
Deze week praat de gemeente Westland over mogelijke modellen voor energietransitie in de regio Den Haag/Rotterdam. Mogelijk ontstaat in de toekomst een warmteoverschot als rest- en aardwarmte volledig worden benut. Dan kan export van warmte naar omliggende regio’s plaatsvinden.