De Nederlandse tuinbouw wil vasthouden aan kwaliteits- en sorteringseisen (handelsnormen) voor groente en fruit, maar ziet ruimte voor aanpassing.
GroentenFruit Huis, LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) hebben minister Schouten (LNV) een brief gestuurd. Aanleiding is de motie over ‘het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen’ die dinsdag is aangenomen in de Tweede Kamer. Deze was ingediend door Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) omdat de normen zouden leiden tot voedselverspilling, wat door de tuinbouw met klem wordt tegengesproken. “De burgers zien niet dat een tomaat met een neus al vroeg in de keten een andere bestemming krijgt.”
Handelsnormen overeind
Het is een afgezwakte motie die de minister oproept met de sector en binnen Brussel te kijken waar aanscherping mogelijk is. De motie spreekt over het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen, maar waarbij de normen dus overeind blijven. De tuinbouworganisaties ondersteunen dat en hebben daarvoor al plannen ingediend in regulier kwaliteitsoverleg met het ministerie. “Er bestaan sorteer- en indelingseisen. Je zou kunnen kijken of je de uitzonderingen voor klasse 2 hierin aanpast. Dat je eetbare producten in klasse 2 nog kan meenemen”, stelt verantwoordelijk beleidsmedewerker Wim Rodenburg van het GroentenFruit Huis.
Handelsnormen garanderen kwaliteitsindeling
EU-handelsnormen voor groenten en fruit bestaan niet zonder reden en garanderen markttransparantie, voedselkwaliteit en een eerlijke prijs, stellen de organisaties. Zo zorgen de handelsnormen er ook voor dat rotte en onrijpe producten niet in de handel komen, stellen de partijen.
Handelsnormen garanderen dat kwaliteitsindeling van groenten en fruit mogelijk is. Op die manier kunnen producenten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm waar retailers doorgaans naar vragen. Zo wordt voedselverspilling effectief tegengegaan. Rodenburg: “Stel dat voor klasse 1 allerlei uitzonderingen worden toegestaan, dan krijg je dat consumenten de vruchten sorteren en supermarkten met resten blijven zitten.”
Aankaarten in Brussel
De motie is een gevolg van een campagne van Kromkommer. Dit platform tegen voedselverspilling is blij met de motie, maar heeft verdergaande ideeën bij de uitvoering van de motie dan de sector. Kromkommer wil naar een kwaliteitssysteem waarbij klasse 1 en 2 feitelijk verdwijnen en waarbij alleen wordt geselecteerd op versheid, rijpheid en voedselveiligheid. Kromkommer heeft daarvoor gepleit met achter zich een reeks partijen uit onder meer handel en teelt en is tegen alleen aanpassing van klasse 2.
Verduurzaming
De handelsnormen dragen bij aan een duurzame sector en afzetketen door efficiënte en effectieve logistiek en verpakking, stellen de organisaties uit de tuinbouw in de brief.