Door een meevaller moet Nederland 45 Mton CO2 besparen in plaats van 56 Mton. Voor glastuinbouw blijft de CO2-doelstelling overeind.
Om de klimaatdoelstelling van 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 te halen, hoeft in absolute zin minder CO2-reductie worden behaald dan aanvankelijk gedacht. Ook de kosten zijn aanzienlijk lager. Dat blijkt uit doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Kosten voor glastuinbouw laag
De doelstellingen voor emissievermindering in de landbouw (vooral glastuinbouw) worden niet bijgesteld, omdat de kosten voor CO2-reductie hier relatief laag zijn, berekende PBL. De doelstellingen voor industrie en gebouwde omgeving in de gestarte klimaatonderhandelingen zijn wel naar beneden bijgesteld. Op het terrein van mobiliteit moet juist meer CO2-reductie worden gerealiseerd dan eerder in het regeerakkoord was voorgesteld.
Het voordeel van 11 Mton komt doordat in het regeerakkoord geen rekening werd gehouden met beleid dat na 2016 tot stand is gekomen. Zo verloopt de ontwikkeling van windenergie op zee gunstiger dan verwacht door goedkopere technieken.
Kritisch op biomasssa
Het PBL spreekt zich in het onderzoek ook uit over het gebruik van biomassa-installaties in de glastuinbouw. Het PBL stelt dat biomassaverbranding zoveel mogelijk gecombineerd moet worden met afvang en opvang van CO2. Waar dat niet kan – PBL gaat ervan uit dat dit in de glastuinbouw het geval is – kan beter niet vol ingezet worden op biomassa om het transitiepad naar 95% emissiereductie in 2050 te halen.