Door een extra aardwarmteput en houtstookinstallatie moet de duurzame warmteproductie in kassengebied Koekoekspolder de komende 2,5 jaar verviervoudigen.
Daarmee gaat de verduurzaming razendsnel, aldus Radboud Vorage, directeur van Aardwarmtecluster KKP BV. Vorage spreekt van een tweede golf van verduurzaming van telers die eerst de kat uit de boom keken. “In 2012 is een aardwarmteput voor 3 telers aangelegd. Daar hangen nu al 6 bedrijven aan. Er wordt 6 jaar continu warmte geleverd zonder problemen. Dan is het vertrouwen gegroeid om aan te haken.”
De huidige duurzame warmte uit de aarde beslaat circa 6 MWatt, dat moet dus in 2,5 jaar groeien naar 25 MWatt. Het gebied is relatief compact. De Koekoekspolder bestaat uit circa 100 hectare aan groente- en fruitkassen.
Lees verder onder de foto
De stichting verwacht dat in 2030 het gebied energie- en CO2-neutraal is. Dat is zeker 10 jaar sneller dan de doelstelling voor de glastuinbouw als geheel. De versnelling is ook deels het gevolg van een actieve provincie Overijssel via financiële deelnames met haar Energiefonds.
Samenwerking telers
Dinsdag 20 november 2018 bundelden de tuinders in het gebied zich in de ‘stichting KKP Energieneutraal in 2030’. Zij zullen zich vooral inzetten voor het koppelen van het netwerk voor aardwarmte en het aan te leggen netwerk voor houtstook. Daarnaast hopen de telers CO2 te betrekken van afvalverwerker Twence uit Hengelo.
Extra put voor aardwarmte
Vorage hoopt dat in 2020 naar aardwarmte geboord kan worden op de huidige locatie bij komkommerbedrijf Vahl. “We kiezen voor boren op dezelfde locatie. Het wordt een triplet, er komt een put bij. Daarmee verdubbelen we de capaciteit van de huidige aardwarmtebron.” Drie grote bedrijven in het gebied worden dan aangesloten, waarbij 1 bedrijf kassen wil bijbouwen en met aardwarmte wil verwarmen.
In het gebied is circa 60 hectare nog niet volgebouwd, met percelen tot 10 hectare. Gas zal mogelijk nooit helemaal uit het energiepakket verdwijnen. Vorage: “Als het 15 graden vriest met een oostenwind krijgen we het met aardwarmte niet genoeg op temperatuur. Ook voor belichting in de teelt zal nog wel een gas-wkk blijven draaien.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/