Waar het merendeel van de glastuinders al verplicht afvalwater zuivert sinds 2018, is een groep van 300 bedrijven in het Westland vrijgesteld tot 2024. Leunen deze bedrijven achterover of dragen zij juist bij aan nieuwe technieken?
Beide beelden werden gebruikt in de discussie over de vrijstelling in de gemeenteraad van Westland. Want wat is er aan de hand? Er komt een strenge nieuwe norm voor bromaat, een reststof bij ozonzuivering. Ozon verwijdert resten van bestrijdingsmiddelen. Zo’n grote zuiveringsinstallatie moet er komen in Hoek van Holland. Al het afvalwater van de 300 telers zou nu al door die buizen en filters gaan, maar de bouw is vertraagd. De onbekende nieuwe bromaatnorm is nu reden voor uitstel. Het laatste bericht is dat de norm binnen een maand bekend wordt, en ‘behoorlijk hoog’ ligt. Dan pas kan het businessmodel worden berekend.
Gelijk speelveld
Dat een kwart van de tuinders in Westland (wat overeenkomt met 12% van de tuinders in Nederland) nu opnieuw uitstel krijgt voor zuivering, leidt tot kritische reacties. Zij krijgen een oneerlijk voordeel op collega’s die wel individueel (laten) zuiveren sinds 2018. Een aantal bedrijven investeerde zelf al tonnen in een installatie op het bedrijf. De 300 tuinders die collectief willen zuiveren, lozen het afvalwater nu op het riool, waarna het na een lichte behandeling in zee eindigt.
Het geduld raakt op bij oppositiepartijen. Waarom kunnen deze tuinders niet alvast een zuiveringsbedrijf met een mobiele installatie inschakelen, vragen zij zich af.
Tuinders betalen onderzoek
De tuinders leunen niet achterover, zegt de gemeente, en ook de Raad van State in een advies. De vrijgestelde tuinders zitten in een coöperatie en betalen contributie sinds 2021. Van dat geld wordt onderzoek gedaan naar technische verbeteringen van de geplande installatie. Zo worden proeven gedaan met zuivering met ozon, actieve kool en andere stoffen, om maar in de toekomst aan de bromaatnorm te kunnen voldoen.
Of die kennis ook ingezet kan worden bij kleinere installaties is de vraag. Het rioolwater dat in Westland moet worden gereinigd bestaat vooral uit afvalwater van huishoudens, met veel resten van medicijnen en drugs. Een complexer en veel groter systeem. De kleine gecertificeerde zuiveringsinstallaties hebben mogelijk minder last van de nieuwe norm voor bromaat. Dat wordt pas echt duidelijk als de bromaatnorm bekend wordt.