Belgische veilingen hebben tot dusver dit seizoen circa 9 miljoen kilo komkommers verkocht en één miljoen kilo naar diervoeder afgezet.
Dat stelt de Belgische afzetkoepel VBT desgevraagd. Daarmee is circa één op de negen komkommers dit seizoen onverkocht gebleven en voor een interventievergoeding toch tot diervoeding verworden. “Je ziet dat we steeds aanlopen tegen wat we kunnen verkopen en niet verkopen”, zegt Luc Vanoirbeek, directeur van VBT. Ook in Nederland worden komkommers gestort, maar niet duidelijk is in welke hoeveelheden. Er is ook nog geen zicht op marktmaatregelen. Volgende week vergaderen de ministers van landbouw in de EU over mogelijke maatregelen.
In België is interventie snel mogelijk, omdat het tot standaard instrument is benoemd in het jaarplan van het Europese steunprogramma GMO. Daarbij is de stroom product die aan voedselbanken wordt aangeboden in België de laatste weken gegroeid. De voedselbanken hebben de werking aangepast aan de 1,5-meter-eis, waardoor de voedselverstrekking aan arme gezinnen weer op stoom is gekomen na de uitbraak van het coronavirus. Toch is nog ruim 16.500 kilo in dit kanaal afgezet. Voor deze bestemming is de vergoeding uit de GMO-regeling hoger dan voor diervoeder.
Dagmarkt herstelt niet
Woensdag 22 april laten de veilingprijzen geen herstel zien. Bij The Greenery blijft de prijs een paar cent achter bij dinsdag. Prijzen komen weer rond de € 0,07 (exclusief extra heffing) voor de gangbare sortering 400, met grove daar iets boven.