Grootschalig standaardonderzoek naar ToBRFV is mogelijk door mogelijke doorbraak in goedkopere toetsen.
Onderzoekers van Wageningen University & Research melden een nieuw antiserum waarmee Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) specifiek kan worden aangetoond in bladsaponderzoek. Het gaat om de methode DAS-ELISA, waarvan de Europese Commissie juist had geoordeeld dat deze te weinig onderscheidend was voor ToBRFV-onderzoek met de bestaande antisera. Het nieuwe antiserum is nog niet in gebruik bij het bedrijfsleven.
Onderzoek NVWA naar kwaliteit toets
Sinds een maand loopt onderzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de kwaliteit van de nieuwe toets te vergelijken met de duurdere en erkende en gevalideerde moleculaire toetsen. Deze moleculaire toetsen zijn wel erkend door de Europese Commissie en aanbevolen voor ToBRFV-onderzoek.
Het voordeel van de DAS-ELISA-methode is volgens maker Prime Diagnostics dat deze op grote schaal met minder hoog gekwalificeerd personeel uitgevoerd kan worden. Dit onderdeel van Wageningen University & Research werkte bij de ontwikkeling samen met Naktuinbouw en partijen uit het bedrijfsleven. De test is niet gevalideerd door het internationale plantgezondheidsplatform Eppo, erkent een woordvoerder.
Vraag naar specifiek antiserum
Verder is met de toets niet een onderscheid te maken tussen dood en levend virusmateriaal (eiwitten), maar dat is ook met moleculaire toetsen niet mogelijk. Het bedrijfsleven (met name zaadfirma‘s) maakt al op grote schaal gebruik van DAS-ELISA-onderzoek.
Tot dusver gebruikten klanten van Prime Diagnostics een mix van antilichamen in de bestaande tests om rugose aan te tonen. “Er was een duidelijke vraag naar een specifiek antiserum”, laat een woordvoerder weten. Volgens Naktuinbouw is het nog te vroeg om te spreken over een harde doorbraak. “Nader onderzoek moet worden gedaan, ook in internationaal verband, om te kunnen beoordelen of de ontwikkelde ELISA-toets een waardevolle aanvulling is en of die toets ook voor officiële doeleinden mag worden gebruikt”, laat een woordvoerder weten.
Exportcertficering
De vondst van de toetsmethode is zeker goed bericht, maar krijgt pas écht waarde als de methode verder is uitontwikkeld, gevalideerd en officiële erkenning krijgt. Dat stelt crisisplatform TuinbouwAlert in een reactie. “De test is niet te gebruiken voor afgifte van een plantenpaspoort in de EU. Daarvoor is de PCR-test voorgeschreven. Als de test is gevalideerd, zou deze waarde kunnen hebben voor exportcertificering. Veel importerende landen accepteren een ELISA-test. De tijd zal het uitwijzen hoe de nieuwe toetsmethode is te gebruiken, mogelijk ook voor pre-screening.”