Het valt niet mee om het nieuwe virus Tomato Brown Fruit Rugose Virus (ToBRFV) in tomaat te herkennen. Ras, teeltomstandigheden en menginfecties hebben grote invloed.
De symptomen van ToBRFV lijken in eerste instantie op die van pepinomozaïekvirus, maar kunnen ook sterk afwijken. Bovendien zijn de symptomen sterk afhankelijk van het ras. De naam van het virus is verwarrend. Hij werd in 2015 voorgesteld door de ontdekker van het nieuwe virus, Salem van de universiteit in Amman. ‘Brown rugose’ verwijst naar bruine pokdalige en verschrompelde vruchten. Sommige rassen laten nauwelijks of geen bladsymptomen zien, waardoor besmetting met het virus pas laat zichtbaar wordt.
‘Jordanië-virus’
De ‘brown-rugose’-symptomen ontbreken bij de meeste andere besmettingen met ToBRFV. Daarom spreken de onderzoekers in Duitsland, waar vorig jaar de eerste Europese besmetting met ToBRFV opdook, liever over het ‘Jordanië-virus’.
Menginfecties met andere virussen kunnen de symptomen enorm versterken. Mogelijk dat bij de eerste besmettingen in Israël en Jordanië sprake was van menginfecties met bijvoorbeeld zoals TSWV (tomatenbronsvlekkenvirus), dat veel voorkomt in het Midden-Oosten.
Pepino extra risicofactor
Voor de tomatenteelt in Noord-Europa zou de aanwezigheid van PepMV (pepinomozaïekvirus) voor ernstiger symptomen kunnen zorgen. Dit virus komt, mede door het vaccineren met zwakke stammen, algemeen voor in de tomatengewassen. Mede door het vaccineren met V10 is er vaak sprake van 2 PepMV-stammen (Chili-2 en EU). Het is nog niet bekend of PepMV tot ernstiger symptomen en schade zal leiden. Maar algemeen geldt dat verzwakte planten vatbaarder zijn.
Hieronder zijn een aantal foto’s uit verschillende gebieden bij elkaar gebracht, met beschrijving van de symptomen.