Met 4 teeltlagen boven elkaar in de glasteelt van aardbeien is in het najaar een productie mogelijk van 87% in vergelijking met 4 enkellagige teelten.
Dit staat in een tussenverslag van onderzoek op Proefcentrum Hoogstraten (PCH).
Meer teeltlagen boven elkaar geeft een grotere benutting van aspecten als de kasruimte, CO2 en van verwarming. Nadeel is dat de onderste lagen door schaduwwerking minder licht krijgen en dat er sprake is van klimaatverschillen. Dit geeft verschillen in productie en kwaliteit.
Op Proefcentrum Hoogstraten wordt bekeken naar oplossingen om deze omgevingsverschillen weg te werken en naar de productiemogelijkheden van telen in meer lagen. Het onderzoek loopt sinds 2019.
Van 9 naar 36 planten
Afgelopen najaar is in een teelt met 4 lagen gewerkt met verschillende opstellingen van de assimilatielampen, met verschillende lichtspectra en lichtintensiteit. Daarnaast werden in vergelijking met eerdere proeven de luchtcirculatie en CO2-dosering aangepast. De plantdichtheid was 36 planten (ras Elsanta) per vierkante meter vloeroppervlakte. Dat is per teeltlaag 9 planten per vierkante meter.
Minder energie
Het onderzoek met de meerlagenteelt van aardbei maakt onderdeel uit van het project GLITCH. GLITCH zet in op de ontwikkeling van innovatieve energie-efficiënte en klimaatneutrale teelttechnieken en -systemen in de glastuinbouw. De financiering komt van het door de EU opgezette Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, en van Vlaamse en Nederlandse overheden.