Doorgaan naar artikel

Hardfruit verbrandt aan de boom door hitte

Door de aanhoudende extreme hitte lopen vooral appels en peren flinke zonnebrandschade op. Fruit wordt met zonnebrand wordt veelal als verloren beschouwd.

Volgens het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn de meldingen over zonnebrandschade zo ernstig, dat ABS vreest dat het fruit zelfs niet meer geschikt is om tot sap of moes te worden verwerkt. “Het fruit hangt domweg aan de bomen te verbranden”, stelt Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS.

Fruit verloren

Zonnebrand ontstaat bij extreem hoge temperaturen. Vruchten worden veel te warm aan de boom, waardoor ze als het ware beginnen te koken. Hierdoor ontstaan verbrande plekken op het fruit, die leiden tot kwaliteitsverlies en in een later stadium tot rotten. Zelfs de smaak gaat achteruit, zodanig dat het fruit niet meer bruikbaar is voor het maken van sappen of appelmoes. Fruit met zonnebrand moet dus als verloren worden beschouwd.

Erkennen als landbouwramp

Ook vorig jaar hadden veel vruchten last van zonnebrand. Belgische fruittelers schatten in dat de schade dit jaar vergelijkbaar zal zijn. Vorig jaar bestempelde het Belgische KMI de hitte als ‘uitzonderlijk’, waardoor zonnebrand en droogte in België als landbouwramp erkend werden. Daardoor trok de Vlaamse regering in 2019 een bedrag van € 20,7 miljoen uit om de ergste schade te compenseren.

Zonnebrand is niet gedekt in de Belgische en in de Nederlandse brede weersverzekering.

Zonnebrand in druiven

Ook in druiven is sprake van zonnebrand, meldt dagblad De Limburger. Stan Beurskens is eigenaar van Wijngaard Sint Martinus en het Zuid-Limburgse Vijlen. Hij meet de temperatuur van de druiven en smeert op de druiven zo nodig een kalkhoudende substantie die hij omschrijft als ‘zonnebrandcrème’. De substantie is niet schadelijk voor de gezondheid en regent er ook weer vanaf.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin