Doorgaan naar artikel

Extra Britse maatregelen Xylella onder de loep

De EU kijkt naar extra maatregelen van het Verenigd Koninkrijk tegen de schadelijke bacterie Xylella fastidiosa.

De Britten hebben op eigen houtje een importstop afgekondigd op planten en olijfbomen vanwege insleepgevaar van de bacterie Xylella. Volgens het Britse ministerie van landbouw Defra bieden Europese plantgezondheidsregels de ruimte voor deze eenzijdige maatregelen, ook in de transitieperiode naar de uittreding uit de EU. De Britten hebben op dit moment nog geen eigen plantgezondheidsregels.

Maatregelen geagendeerd in de Plant Health Committee

De maatregelen gelden nu sinds zes weken en zijn geagendeerd in de Europese Plant Health Committee. Dat betekent dat Europese lidstaten in het comité de maatregelen bediscussiëren. Wat de uitkomst was van de behandeling van de eenzijdige maatregelen, kon Defra woensdag niet zeggen. De verslagen van de bijeenkomsten worden later gepubliceerd. Defra wilde daar niet op vooruitlopen. Het Verenigd Koninkrijk mocht zelf niet meestemmen over de technische behandeling van de maatregelen, omdat het land de EU verlaat.

Te grote risico‘s

De Britten zijn bezorgd over de mogelijke consequentie van besmettingen met Xylella. De overheid wil daarbij niet wachten op nieuwe Europese maatregelen. Uit eigen risico-onderzoek van Defra kwam naar voren dat de Britse eilanden nu te grote risico’s lopen op insleep van de bacterie. De bacterie heeft honderden waardplanten. Dat maakt bestrijding van de bacterie tot een kostbare zaak. Uit recent onderzoek blijkt dat planten lang geen symptomen vertonen, maar toch besmetting mogelijk is via spuugbeestjes. Kersen- en pruimenbomen zijn kwetsbaar voor de bacterie.

Bufferzone van enkele honderden meters

Gevolgen van een besmetting zijn groot door meerdere oorzaken. In een bufferzone van enkele honderden meters moeten bij besmetting alle waardplanten geruimd worden, met mogelijk grote schade tot gevolg. In een straal van 5 kilometer mogen daarbuiten ook geen waardplanten worden verhandeld tijdens de bestrijdingsperiode. Bovendien verwacht het Verenigd Koninkrijk dat plantaardige handel met derde landen wordt stilgelegd bij een besmetting.

Sociale onrust

Het grootste risico dat het Britse ministerie van landbouw Defra ziet, is schade aan bomen in Engeland en onrust die dat zou veroorzaken bij inwoners als deze afstervingsverschijnselen vertonen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin