Doorgaan naar artikel

Kennisproject DUIT in teken duurzame fruitteelt

Het project DUIT stelt zich tot doel fruittelers te laten zien dat investeren in duurzame productie op de lange termijn gaat lonen. Er is gekozen voor 4 thema’s die kunnen bijdragen aan die duurzame productie: precisieteelt, biologische fruitteelt, klimaatneutraal fruittelen en agroforestry.

DUIT staat voor duurzame fruitteelt in Utrecht. 3 bedrijven in de provincie Utrecht nemen deel aan het project om te collega-fruittelers te laten zien dat een investering in productie op den duur lonend is. Zij doen dit door middel van demonstraties, workshops en coachingsdagen, een aantal grootschalige open dagen en via de reguliere mediakanalen. Er is gekozen is voor 4 thema’s die kunnen bijdragen aan een duurzame productie. De demonstratie-objecten zijn momenteel in aanleg.

  • Het thema Precisieteelt wordt ingevuld op het bedrijf van Maaswaal in ’t Goy. Het bedrijf werkt met de allernieuwste spuittechniek van KWH en Abemec om te komen tot minimale emissies van middelen met mogelijkheden tot groeibeheersing.
  • Op het bedrijf van Hans van der Wind in Werkhoven ligt het accent op klimaatneutraal fruittelen, onder andere zonder gebruik te maken van fossiele energie. Van der Wind heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe koelcellen met CO2 /propaankoeling. Alle maatregelen die betrekking hebben op minder CO2-uitstoot zal de WUR gaan monitoren.
  • Het thema biologische fruitteelt wordt opgezet bij Jacco Merkens, eveneens in Werkhoven. Bij de biologische teelt zorgt Bart Timmermans van LBI voor de begeleiding.
  • Op het bedrijf van Merkens zal ook het thema notenteelt (agroforestry) verder uitgewerkt worden. Dat staat onder begeleiding van Ton Baltissen van CropEye.

Beleven is kennis delen

Op de genoemde bedrijven zullen in de loop van het project workshops en coachingsdagen voor fruittelers georganiseerd worden. Ook zit voor elk van de 4 thema’s 1 grote landelijke demonstratiedag in de planning. Uiteindelijk wil het project bereiken dat fruittelers gaan investeren in duurzame productie.

Uitvoering en organisatie

De uitvoering en organisatie van het project ligt in handen van adviseurs van Delphy. Het project is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie en de provincie Utrecht in het kader van het POP3-programma. Het project heeft een looptijd van 3 jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin