Doorgaan naar artikel

‘Het gewas heeft een flinke dip gehad’

“Het gewas begint nu te herstellen maar het heeft een flinke dip gehad”, zei Peter de Jong halverwege vorige week. Hij heeft het ras Taurus staan op onderstam Optifort. Het donkere weer heeft zijn sporen achtergelaten.

“Het gewas staat er best nog fris bij maar er zijn toch veel bloemen en vruchtjes afgevallen.”  De plantbelasting was eind week 12 minder dan tien vruchten per vierkante meter. “Rond deze tijd moet je toch wel naar de vijftien stuks gaan.” De uitgroeiduur is met 32 dagen ook behoorlijk lang. Als gevolg daarvan is de weekproductie laag. “We zitten nu op 7 ons per vierkante meter.” De oogsters krijgen de instructie mee om alles wat zwaarder is dan 240 gram te knippen, tenzij het misvormde vruchten of puntjes zijn. “Je moet nu oppassen dat je de plant niet leegplukt. Want als het weer omslaat moeten de assimilaten wel naar de vruchten gaan en niet te veel naar het blad.”

Tweede scherm in nanacht

Om niet nog meer zetting te verliezen heeft De Jong rustig aan gedaan met stoken. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag de afgelopen periode rond 19 graden, plus of min 0,5 graden afhankelijk van het licht. Nu stookt hij overdag naar 20 graden, staat de voornacht op 17 en de nanacht op 18 graden. Bij zon houdt hij de warmte in de namiddag vast tot 26-27 graden door minder te luchten. “Maar je moet met die koude wind op tijd de ramen sluiten.” Als het echt koud en donker is, trekt hij ’s middags al het scherm dicht. In de ochtend gaat het pas open als de zon goed op is. Bij vorst gaat het tweede schermdoek ook nog dicht tussen middernacht en 7 uur. “In de voornacht wil ik dat niet om activiteit in het gewas te houden. In de nanacht is het bij vorst geen probleem. Dan komt er sowieso wat warmte bij.”

Blaadje uit de kop

Het gewas groeit natuurlijk niet wild. Taurus geeft wel veel scheuten die op de eerste of tweede vrucht worden getopt. “Ze moeten niet te lang worden want dan gaan ze in het pad hangen.” Daarnaast laat De Jongh een klein blaadje uit de kop halen om wat meer licht en lucht in het gewas te krijgen.

Met de gewasbescherming gaat het voorspoedig. Er is een enkel tripsje te zien, maar de in januari uitgezette swirskii lijkt hem wel de baas te kunnen. Daarnaast zijn Encarsia-kaartjes opgehangen en op plekken met wittevlieg ook Macrolophus. “Dan hebben ze meteen voedsel, dus bijvoeren hoeft niet.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter de Jong

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin