Het eerste zetsel van de gele Bentley bij De Tuindershoek in IJsselmuiden is er goed aan gekomen op het vierde oksel.
Paul Kaashoek: “Dat kwam heel massaal, dus we hebben goed teruggedund. We hadden gehoopt dat hij daarna door zou gaan zetten. Maar dat valt tegen, vanwege donker weer.”
Begin week 9 zit hij dan ook te wachten op zonniger dagen. De paprika’s die er al aan hangen, groeien wel goed uit. “De bedoeling was eerst om nog een deel groen weg te halen voor de herzetting, maar we hebben toch besloten om het gewas aan te blijven kijken, en alles door te laten kleuren als het genoeg door blijft groeien.”
Door het donkere weer is het met de gewasgroei gewoon rustig. “We zijn nog bezig met de eerste ronde indraaien. Dat komt deze week klaar.”
Extra strekking
Met de klimaatinstellingen begint hij ’s morgens met 20,5 graden Celsius. “Een uur voor zonop wil ik op de dagtemperatuur zijn. Er staat nu een vrij kort gewas, dus ik wil wat extra strekking.” Met alleen de op licht afbouwende minimumbuis loopt de temperatuur meestal al automatisch al door naar de middagtemperatuur van 21 graden, en anders stookt hij daar naar toe. Met donker weer laat hij de temperatuur naar de nacht toe even naar 18 graden zakken, om het gewas een rustmoment te geven. Daarna wordt 19 graden Celsius aangehouden, om daarna weer richting dagtemperatuur op te stoken.
Het scherm gaat bij voldoende licht open. “Maar zoals pas, met van die sneeuwbuien, lag het de hele dag dicht. Dan valt er toch niets te halen.”
Niet te ver interen
De waterbehoefte is met donker weer wat minder. “Maar we hebben wel vrucht hangen dat uitgroeit. Dus we willen niet te ver interen. Het gewas krijgt vier beurtjes per dag. De EC is best aardig opgelopen. Je wilt dan ook drain realiseren voor de uitgroei.”
CO2 doseren gebeurt met de geringe lichthoeveelheden beperkt, met een concentratie van 600 ppm.
Ziektes of plagen vormen geen problemen. Half januari is cucumeris uitgezet. Deze week (week 9) wordt Orius uitgezet, met degenerans erbij.