Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat de smaak en textuur van appels veranderen door klimaatverandering.
De veranderingen vonden plaats in een tijdsbestek van 30 tot 40 jaar en zijn zo subtiel dat de consument het wellicht nog niet opmerkt, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen.
Een appel zou vandaag de dag anders smaken dan 30 of 40 jaar geleden. Als verklaring verwijzen vier Japanse onderzoekers naar de appelbomen die eerder in bloei staan en de hogere temperaturen tijdens de vruchtrijping als gevolg van de klimaatverandering. Dat meldt Vilt.be naar aanleiding van een bericht op de wetenschapssite Nature.com waarin vier Japanse fruitexperts verslag doen van hun opzienbarende ontdekking. Tussen 1970 en 2010 werden proeven gedaan met het ras Fuji, wereldwijd het belangrijkste appelras. Van 1980 tot 2010 onderzochten ze ook het vroege ras Tsugaru, de tweede belangrijkste appel in Japan.
Voldoende zekerheid
Door decennialange waarnemingen van onder meer de zuurtegraad en stevigheid van de twee appelrassen hebben de Japanse fruitexperts echter voldoende zekerheid om over de smaak van de appels uitspraken te doen. Voorlopig zijn de smaak- en textuurverschillen nauwelijks waarneembaar voor de consument, maar als het klimaat verder opwarmt, zal de bloei van fruitbomen nog meer vervroegen en de temperatuur tijdens het rijpingsproces verder stijgen. Dat zou kunnen leiden tot meer uitgesproken veranderingen van het fruit.
Moeilijk onderzoek
Naar het effect van de opwarming van het klimaat op de smaak van fruit of ander voedsel is eerder nooit onderzoek gedaan, hoewel dit rechtstreeks verband houdt met voedselkwaliteit en consumentenvoorkeuren. De uitdaging schrikt wetenschappers af omdat het bijzonder moeilijk is om uit te sluiten dat smaakverschillen zijn ontstaan door veredeling en verbetering van de teelttechniek en niet door klimaatverandering. Daarom bestudeerden ze andere klimaatinvloeden, zoals het effect op de productie of de klimatologische geschiktheid van een regio voor fruitproductie.