Bij kwekerij VieVerde in Castenray is er halverwege week 23 net een begin gemaakt met de oogst van de tweede teelt.
De eerste teelt verliep moeizamer dan verwacht. Ed Classens: “De productie en kwaliteit vielen tegen. We hadden te veel klasse 2, met meer gele vruchten en Mycosphaerella. We zijn nog aan het uitzoeken waar dat in heeft gezeten. Het is duidelijk meer dan alleen het donkere weer. We laten nu rookgasmetingen doen, en ook het water analyseren. Ook in de nieuwe teelt merk je dat het niet honderd procent groeit. We hebben al eerder rookgasschade gehad. Maar ik herken dat beeld nu niet. Toen ging het gewas meer hangen en hadden we meer abortie van jonge vruchten.”
Meer groeikracht
Met de temperatuurinstellingen zit Classens hoger dan andere jaren. “We hebben het ras Kurios staan. Die heeft wat meer temperatuur nodig, omdat hij meer groeikracht heeft. Die groeikracht moet wel omgezet worden in productie. Dus in het begin van de teelt echt op zijn vrucht sturen. Later in de teelt gaat dat makkelijker.” De groeikrachtige neiging is ook terug te zien aan wat extra arbeid die nodig is om de oksels schoon te maken.
Om voldoende licht in het gewas te krijgen, is er twee keer een blad weggehaald. “De ervaring leert dat je anders bij de Kurios wat productiestagnatie op de stam kunt krijgen. En de rest van de bladeren die hij maakt zijn groot genoeg om een voldoende actief gewas te krijgen.”
Even wat geschermd
Na een start op 20 graden Celsius vlak heeft hij de nachttemperatuur naar 19 graden verlaagd. In de afdeling waar hij is begonnen met oogsten gaat hij nu al terug naar 18,5 graden Celsius. Direct na het planten toonden de planten dat ze het wat moeilijk hadden. Toen is er tijdens twee dagen wat geschermd.
Er is een EC van 3,2 aangehouden, die tegen de productie aan verlaagt is naar 2,9. “Kurios heeft ook iets meer voeding nodig. Als je een niet voldoende hoge EC geeft, dan vreet hij alles op.”
Spint
Bij de biologische bestrijding is er direct na het planten Amblyseius californicus tegen spint uitgezet. Na een paar dagen is daar swirskii bijgekomen. “We zijn ook een proef aan het doen met Montdorensis.”