Bij Gebr. van der Valk in Vierpolders zijn de rassen Maranello en Davos in een driestengelsysteem geplant, op respectievelijk 16 november (zaai 8 oktober) en 7 december (zaai 19 oktober).
De keus voor twee rassen is vooral bedoeld om arbeid te spreiden. Teeltman Huib Hanemaaijer: “Vorig jaar hebben we Davos ook vroeg gehad. Maar daar is dat ras toch niet zo geschikt voor. Als alles mooi zet, en je kunt direct gas geven, dan zal er niet veel aan de hand zijn. Maar met zulke kou als vorig jaar ben je kwetsbaar, en is het ras gevoeliger voor krimpscheuren.”
Zetting
Ondanks het donkere weer is de teelt tot nu toe naar tevredenheid verlopen. “Al had de vroegste zaai er wel wat moeite mee. Van oorsprong was het daar de bedoeling om die op het vijfde blad te laten zetten. Maar op een gegeven moment zijn we toch gestopt met het schoonmaken van het vierde oksel, vanwege het donkere weer. De meeste zijn nu op het vijfde blad gezet, een gedeelte op het vierde en een beetje op het zesde.”
Het gewas staat er begin week 5 vrij generatief bij. Aan elke tak zijn er drie tot vier vruchtjes aangemaakt. Er wordt op één vrucht per oksel gedund. “Want we willen niet te laat zijn met de tweede zetting.”
Bij de later geplante Davos is in het derde oksel al de eerste zetting toegelaten. “We gaan daarna wel twee oksels schoon maken in week 6, zodat daar niet te snel een volgende vrucht aan komt.” Er hangen nu twee vruchtjes per tak.
Gang mag erin
Bij de klimaatinstellingen wordt gestreefd naar een etmaaltemperatuur van 19,5 of 20 graden Celsius, afhankelijk van de hoeveelheid instraling. “Vanaf nu mag de gang er in.” Er staat een maximumbuis van 60 graden Celsius ingesteld. “Met een enkel scherm moet je soms flink stoken. Maar een ‘hete’ buis komt er alleen in als het erg koud is, en de etmaaltemperatuur iets lager blijft. Als je hoge buizen hebt, wil ik ook niet riskeren dat je te hoog uit de nacht komt.” Met de huidige kou komt het gewas meestal wel met ongeveer 18 graden Celsius uit de nacht.
Scherm niet snel open
Het schermdoek mag op straling open gaan. “Maar meestal gaat het nog met de hand open. Het is met die wisselende bewolking toch altijd lastig om het automatisch te regelen.”
“Ik scherm vrij veel. Als het open gaat, wil ik eerst al zeker op de minimumbuistemperatuur zitten. Niet dat ik ineens een dikke buis nodig heb om de temperatuur te halen.”
Voldruppelen met schoon water
Bij de watergift wordt gedruppeld met 3,5 EC. Een probleem met de start van de latere start op de tweede tuin is altijd dat daar met 2,5 EC volgedruppeld moet worden, terwijl er 3,5 EC voor de vroegste teelt in de voorraadsilo zit. Voor het vol zetten van de matten moet er dan eerst schoon water bijgemengd worden tot de juiste EC-waarde is bereikt.
“We hebben nu een proef gedaan door matten met alleen maar schoon water weg te zetten. Daarna gaan er twee beurten in met de volledige 3,5 EC. Dat werkt veel makkelijker, en voor de gewasontwikkeling maakt het niet veel uit.”
Voldoende water
Het gewas wordt niet erg droog gehouden. “We geven niet overmatig water, maar ze kregen praktisch elke dag twee beurten. In het begin wel wat kleinere beurten van 60 of 70 cc. Nu zitten we op 100 cc. Pas gaven we 4 beurten en zaten dan toch slechts op 20 procent drain. Dat geeft aan dat je voorzichtig moet zijn. Voor je het weet geef je te weinig.”
Het gewas droog houden is vaak een maatregel om zetting te willen stimuleren. “Maar nu wilden ze gewoon niet zetten omdat het te donker was. Dan is het met droogte ook niet af te dwingen. Je kunt daar dan alleen maar wortels mee verspelen.”
Weinig topwerk
Aan biologische bestrijders is inmiddels cucumeris ingezet. “Iets later dan normaal. Voorgaande jaren zagen we eerder al wel eens spint of trips, maar nu was het nog schoon.”
Met gewaswerk wordt er in week 5 vrucht gedund en wordt het clippen afgerond. “We hebben het touw onder de goot door vastgemaakt. Dat is goed bevallen. In week 6 gaan we voor de eerste keer draaien.” De laatste weken is er weinig topwerk nodig geweest.