Smakelijke aardbeien vanaf eind april tot half november, daar is het Peter Jeuken in Oostrum – in maatschap met zijn vrouw Angelique – om te doen voor zijn afzet via Fruitmasters in Geldermalsen en via de thuisverkoop. Naast aardbei telen ze ook asperge.
De aardbeien staan in tunnels, op stellingen en in een met hete lucht gestookte kas. In de tunnels staat Elsanta in een doorteelt. De planten stonden in week 10 nog afgedekt op de grond, wel met de bedoeling ze zo snel mogelijk op de stellingen te zetten. Het begin van deze oogst volgt op die in de kas en gaat door tot 10 à 15 juni. Dan zijn de stellingen aan de beurt, verdeeld over vijf afdelingen. Hier gaat een teeltronde op met Elsanta-trayplanten. In het verleden gebruikte hij nog wel wachtbedplanten, “maar trayplanten groeien beter weg en geven een betere spreiding. Dat werkt door in de vruchtkwaliteit”.
Planten tussen half en eind maart
Het was in week 11 door het weer nog afwachten wanneer met het plantwerk gestart zou kunnen worden, maar normaal gaan de eerste planten tussen half en eind maart op de stellingen. De tweede planting volgt dan eind april. Begin juni moeten alle vijf de afdelingen vol staan. De (Bato)bakken worden thuis gevuld met grond, de planten worden er op de stellingen ingezet. Jeuken kweekt de benodigde planten zelf op van aangekocht stek, “voor op de stellingen het liefst met vier takken in een plant”.
In de kas staat een proefplanting, waarvan Bert Meurs (Plantalogica, Wageningen) de planten onderzocht. “Minimaal drie takken zitten er altijd wel in, heeft hij vastgesteld. De trayplanten voor de stellingen telen we overigens wel wat zwaarder dan voor in de kas.”
In de kas zat de temperatuur in week 11 op 8 graden in de nacht en 14 graden overdag, voor de doorteelt met Elsanta en voor verse teelten met Elianny en Lambada in plantingen van de eerste week van januari. “Van Lambada zijn we 20 april aan het plukken, daar starten we de thuisverkoop mee. Vervolgens is Elianny aan de beurt, die vruchten zijn mooi, met nul kromme exemplaren, en buitengewoon goed smakend. Daarom is het bij ons altijd zo druk in de winkel.”
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt