De honingtomaat is woensdag verkozen als beste tomaat van Nederland, maar op nummer drie eindigde nieuwkomer Kierano, op water geteeld bij de demokwekerij in Honselersdijk.
Jurylid en beste groenteman van Nederland Wim Landwaart heeft de tomaat gelijk gecontracteerd. “Je kunt eigenlijk alles met deze tomaat, in de salade gebruiken, in de oven en in de soep.”
Een smaakjury bestaande uit culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Karin Luiten (Trouw), en beste groenteman van Nederland Wim Landwaart (Landwaart Culinair) koos de tomaat uit negen koplopers op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De Honingtomaat kozen zij uit als allerlekkerste. Ook het aanwezige publiek wees de Honingtomaat als favoriet aan. De tomaat wordt alleen in de speciaalzaken verkocht. Landwaart: “Het is echt een unieke tomaat. We moeten zorgen dat we genoeg afzet kunnen blijven bieden voor deze tomaat, maar er hangt wel een prijskaartje aan.”
Biologisch teler Frank de Koning uit Tinte verdiende wat de smaakjury betreft een goede tweede plaats. De Koning diende zijn tomatenmix Wild Wonders in voor de verkiezing en liet de kleine, rode Sweetelle proeven. Een afwijkend tomaatje met opvallend kruidige smaak, “lekker eigenwijs tegen de trend in”, oordeelde de jury.
Landwaart heeft een groentespeciaalzaak in Maartensdijk en neemt alle tomaten af van de demokwekerij. Hij heeft er 45 in de schappen, allemaal voor dezelfde prijs. Dat assortiment gaat hij vanaf volgende week uitbreiden. Hij heeft een tomatenteler gevonden die als hobby 141 soorten heeft staan. “Ik ga ze allemaal proeven en de klant laten kiezen.”