Op drie van de vier productielocaties van Sjaak Hereijgers in Zundert staat het ras Elsanta in een doorteelt. In de vierde kas gaat Elsanta er na de huidige oogst uit om plaats te maken voor een verse teelt met Sonata.
De vroegste planting, van begin augustus, is vanaf 20 september in productie. De laatste planting is van 21/22 augustus en hiervan wordt sinds 10 oktober geplukt. Het grootste volume komt echter van de planting van 15 augustus, hier kwam de pluk eind september/begin oktober op gang.
Temperatuur te hoog
Inmiddels gaat de productie sneller dan eigenlijk de bedoeling is. “De temperatuur is gewoon te hoog, met te zachte nachten. Dat is eigenlijk heel oktober al het geval.” De productie is navenant: eind vorige week was er al twee kilo per vierkante meter weg, aldus Hereijgers toen. “Dat is eigenlijk te veel gezien de huidige prijsvorming. Voor prijzen als twee weken geleden kun je geen aardbeien plukken. Begin deze week leek de prijsvorming bij te trekken, maar vandaag (24/10) is het weer niets. Wil het nog wat worden, dan moeten de prijzen de komende weken wel héél erg goed worden. Zeker is dat je voor de huidige prijzen geen aardbeien kunt telen. De vruchtkwaliteit is redelijk goed, door ruim CO2 te doseren.”
Ziekten en plagen vormen geen probleem, wel is er in week 43 een keer ingegrepen met Tracer omdat trips dreigde terug te komen. “Niet dat de druk hoog was, maar ik vond het te veel om er niets aan te doen. Er is overal wel cucumeris uitgezet, maar die kunnen het in deze tijd van het jaar blijkbaar niet aan.”
Bloemen weghalen
De spreiding op de planten is enorm, reden voor Hereijgers om vanaf 24 oktober een begin te maken met het weghalen van bloemen. “Te beginnen in de vroegste planting, anders blijven ze tot na kerst produceren. Dat wil ik niet en het maakt ook dat in het voorjaar gestart kan worden met een uniform gewas. In de laatste afdeling starten we er begin volgende week mee, daar willen we tot Nieuwjaar doorgaan met plukken.”
Bloemaanleg gestart
Op de trayplanten is volledig bloemonderzoek uitgevoerd. Ze zijn op 3 of 4 september al omgegaan naar bloemaanleg. “De natrossen zitten er al in, het zou voor deze planten nu ook kouder moeten worden. Bij aanhoudend hoge temperaturen bestaat het gevaar dat de bloemknop te hoog komt te zitten De bemesting voor Elsanta hebben we al wat lager gezet dan volgens de standaard, dat zit nu op wekelijks 5 kilo stikstof per hectare. De situatie is wat dat betreft precies tegenover gesteld aan die van vorig jaar: toen moesten we juist lang doorgaan met bemesten om er de derde tak in te krijgen.”
De Sonata-trayplanten zijn op een gelijk moment omgegaan. “Die mogen nog wel even doorgaan met ontwikkelen en de bloem mag rustig wat hoger zitten. De planten zijn ook zwaarder. Naast de bemesting in het substraat (4 kilo Osmocote per kuub) krijgen ze nu nog 15 à 20 kilo stikstof per week. We willen die trayplanten vanaf november inpakken.”