Teeltbedrijf Compliment in het Noord-Brabantse Zeeland teelt ijsbergsla, bleekselderij, broccoli, radicchio rosso en Chinese kool. Op 28 februari gingen de eerste Chinese koolplanten de grond in.
Die donderdag was het schitterend weer maar err werd wel vorst voorspeld. “Het alternatief was de planten ruimen”, vertelde Ramón Scheepers vorige week dinsdag. “Want die planten kan je niet bewaren. Er is dubbeldik vliesdoek overheen gegaan, jammer genoeg ligt er geen sneeuw op. Ik denk dat 3 graden vorst onder doek nog wel te doen is, maar als het echt hard gaat vriezen, dan is de kans groot dat ze het niet redden.”
De volgende dag blijkt dat de temperatuur in Oost-Brabant die nacht flink onderuit is gegaan. “Alles staat er strak bevroren bij”, aldus Scheepers op woensdag. “Ik houd mijn hart vast. Als ze het al overleven, is trammelant met schot te verwachten. Dit is een tegenvaller, als je nagaat dat vroeg planten de afgelopen voorjaren eigenlijk altijd wel kon. Dat is kennelijk geen garantie voor de toekomst.”
Laatste bewaarkool ruimen
Voor de Chinese kool voor de bewaring werden trayplanten gebruikt. In week 10 lag de aandacht nog volledig op het afleveren van de laatste voorraad. “Daar zijn we nog een dag of tien mee bezig”, aldus Scheepers. Het ras is Bilko, voor de komende teelt komt daar het ras Enduro (Takii) bij. “We willen het ras graag proberen. De interesse werd pas gewekt nadat vorig jaar alle Bilko al was gezaaid. We willen vooral weten hoe Enduro zich gaat houden in de bewaring. Dat kun je op een ander bedrijf bekijken, maar we denken dat er niets beter is dan er zelf mee aan de slag te gaan, onder de condities op het eigen bedrijf.” De huidige bewaarkool is opgeslagen bij een gespecialiseerd koelbedrijf. Dat gebeurt in appelkisten. Voor de korte bewaring, tot eind januari, worden ook kuubskisten gebruikt.
Kwaliteit loopt terug
De kwaliteit van de laatste bewaarkool is niet om over naar huis te schrijven. “Het is gewoon lastig. In de eerste helft van augustus is de etmaaltemperatuur een paar dagen erg hoog gebleven, zelfs boven de 18 graden Celsius. Vanwege de uitblijvende neerslag moest toen ook beregend worden. We denken dat het gewas toen zo veel stikstof heeft opgenomen, dat de calciumopname in het gedrang kwam. We kunnen deze kool gelukkig nog goed kwijt, waarbij we ook gewoon duidelijk zijn over de kwaliteit. Dat laatste is erg belangrijk, bovendien is het gunstig dat de markt nu ‘vragend’ is. Normaal, in een seizoen met goede bewaarbaarheid, streven we er altijd naar om eind maart ‘leeg’ te zijn.”