Het nieuwe Europese beleid om per Europese zone toelatingsprocedures in te voeren voor bestrijdingsmiddelen werkt niet. Dat zegt voorzitter Carlos Nijenhuis van de belangenorganisatie voor middelenfabrikanten Nefyto.
Met die zonale aanpak zouden middelen sneller toegelaten worden en hoeft niet meer elk EU-land de volledige procedure te doorlopen. Het beleid is anderhalf jaar geleden ingevoerd, maar heeft de zaken niet verbeterd. “De toelatingsinstanties van de meeste lidstaten zitten aan het maximum van hun capaciteit en kunnen vaak de vraag niet aan. Daarnaast wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt in het terugdringen van het aantal nationaal specifieke eisen. Dat is echt een punt van zorg.” Bij aanvragen wordt steeds meer in de detail gevraagd en steeds conservatiever beoordeeld, stelt hij. Ook stijgen de kosten.
Het aantal toegelaten actieve stoffen liep terug van 70 dertien jaar geleden tot 30 nu. De kosten voor het op de markt brengen van een nieuwe stof bedragen volgens Nijenhuis nu 250 miljoen dollar. “De ontwikkeling van nieuw genetisch plantmateriaal, met behulp van biotechnologie, kost met ruim 130 miljoen dollar aanzienlijk minder en levert sneller financieel resultaat op.” De leidende middelenfabrikanten steken daardoor relatief steeds meer geld in nieuwe genetische producten dan in de ontwikkeling van middelen”, aldus Nijenhuis.