Doorgaan naar artikel

Van nieuwe robots tot nieuw aspergeras op ExpoSE

De nieuwigheden op de asperge- en aardbeibeurs ExpoSE liepen uiteen van nieuwe robots tot een nieuw aspergeras. Bij de robots gaat het niet alleen om het oogsten, maar ook om het sorteren. Nieuw was ook een kleine aanpassing aan een bestaande niet-selectieve oogstmachine.

De asperge oogstrobot van Lommers Tuinbouwmachines uit Bergeijk werd op de ExpoSE in Karlsruhe voor het eerst aan een internationaal publiek voorgesteld. De robot is na het afgelopen aspergeseizoen doorontwikkeld met als meest zichtbare aanpassing de twee aangepaste steekunits. Die zijn nu voorzien van een steekmes dat veel lijkt op een gewoon handsteekmes.

Afbeelding De oogstrobot van Lommers Tuinbouwmachines gaat € 175.000 kosten.

Bij het steken kantelt het mes iets. Daardoor worden de asperges iets opgelicht zodat ze makkelijk uit de grond te rapen zijn. Dat doet één arbeidskracht zittend achterop de robot waarbij het mogelijk is een grove voorsortering te doen. Het voordeel van dit steekmes is dat het mes geen bewegende delen bevat en dat betekent minder slijtage.

De robot draait zelf op gps van rij naar rij, waarbij diezelfde arbeidskracht dan de foliehandling kan doen. De foliehandling van de robot is bovenover de machine en is ook inzetbaar bij minitunnels met M-bogen. De detectie gaat met één camera van bovenaf. De bezoekers aan de stand van Lommers toonde veel interesse ‘als de robot in het veld werkelijk doet wat erop dit videofilmpje te zien is’. Het steken van de asperges vraagt 1 seconde, de capaciteit in het veld zal nog moeten blijken. De robot gaat volgend jaar bij twee Nederlandse telers een seizoen draaien.

Robot bij sorteerlijn

Vorig jaar toonde Neubauer een prototype van een robot aan een sorteerlijn. Dit jaar is die robot in serieproductie genomen en op de beurs verkocht aan één Nederlandse aspergeteler. De robot haalt asperges uit de sorteervakken, draait 180 graden en legt de asperges vervolgens in kistjes. Eén zo’n robot kan 16 uitgangen bijhouden en verwerkt dan 600 kilo asperges per uur. Het in te stellen aantal asperges in een sorteervak is het sein voor de robot om dat vak leeg te halen.

Afhankelijk van de bedrijfssituatie kan de robot volgens Neubauer op deze manier twee tot drie arbeidskrachten vervangen en is de investering van € 50.000 in twee tot drie jaar terugverdiend. Om de asperges netjes allemaal in dezelfde richting in de sorteerbakjes te krijgen, heeft Neubauer op zijn sorteermachines een aanpassing gedaan. Daartoe zijn korte, smalle transportbandjes geplaatst om de afgelegde asperges in lengterichting te krijgen voordat ze in de sorteervakken terecht komen. Deze aanpassing is alleen mogelijk op de machines van Neubauer.

Afbeelding De oogstunit van Prefiro voor groene asperge moet onder een kap achter een trekker komen hangen.

Oogstunit voor groene asperge

De startup Prefiro uit Karlsruhe heeft een oogstrobotunit voor groene asperge ontwikkeld. Op de beurs toonde Prefiro zo’n oogstunit ‘stand alone’, dus zonder oogstmachine. De oogstunit oogst selectief de asperges die aan de ingestelde eisen voldoet, knipt de asperge met een knipmes en pakt die vast.

In 2025 wil de start-up met zo’n oogstunit in het veld gaan testen. Deze komt in de hefinrichting van een trekker te hangen en als dit werkt, kan het aantal units worden uitgebreid. De aandrijving van de knipmessen is hydraulisch. Twee camera’s op basis van AI zorgen voor detectie en positionering. Het oogsten vraagt alleen een trekkerchauffeur.

Aspergeoogstrobot Chris van Christiaens

Tijdens de beurs verkocht Christiaens zijn 25e niet-selectieve aspergeoogstmachine. Die gaat naar een Nederlandse teler en een andere Nederlandse teler gaat volgend seizoen ook met de niet-selectief oogstende Chris aan de slag. Hij kon deze machine overnemen van een Duitse collega die door omstandigheden met zijn bedrijf moest stoppen. Christiaens heeft de foliehandling aangepast zodat ook bij lange rijen de folie niet gaat doorzakken als die over de machine gaat. Hiertoe zijn aan de achterkant twee rollen geplaatst waar de folie tussendraait om de folie strak te houden. De rolsnelheid gaat in samenhang met de rijsnelheid. Het principe wordt in 2025 eerst nog in de praktijk getest.

Afbeelding Aan de achterkant van de Chris zijn twee rollen geplaatst waar de folie tussendraait om de folie strak te houden.

Bejo introduceert nieuw aspergeras

Bejo introduceert Genius (Bejo 3408) als nieuw ras voor in het middelvroege segment. Volgend jaar zaaien plantenkwekers voor het eerst op commerciële schaal op bestelling. Er is voor 2025 zaad beschikbaar voor aanplant in 2026. Het advies is om vier planten per meter te planten, terwijl de standaard rassen in dit segment veelal op zes planten zitten.

Het ras geeft iets fijnere asperges dan Cygnus, maar produceert meer stengels per plant. Genius is niet breukgevoelig en heeft een mooie kopsluiting. Het ras is mooi wit en sterk op roest en holle stengels. De hoofdsortering zit in de maat AA. In proefveldjes ligt de netto productie op omgerekend 10,5 ton per hectare. Het gewas is wat robuuster dan Cygnus en door de hoge plaats van vertakken luchtig en open. Het ras komt snel in productie. Daarmee is het ook geschikt voor de teelt in licht-verwarmde minitunnels.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin