In oktober rooide Pieter Verschure in de omgeving van Aarle-Rixtel al zijn bataat. Dat ging om zo’n 35 hectare. Tot zijn eigen verbazing heeft hij die eind november al vrijwel helemaal geleverd aan de industrie voor verwerking tot frites.
Verschure: “In de afgelopen jaren was het steeds erg moeilijk om de afzet geregeld te krijgen. Daardoor zijn we geleidelijk ook in areaal gezakt naar die 35 hectare de afgelopen twee jaar. Dat we een maand na het rooien bijna alles al kwijt zijn, dat heb ik dus nog nooit meegemaakt. Natuurlijk is het wel een positieve ontwikkeling die tot tevredenheid stemt als het om de vraag naar bataat gaat. Want met zo’n 35 ton per hectare lagen de producties dit jaar niet al te hoog. En als je dan naar het eindsaldo kijkt, dan is dat nog niet echt om over naar huis te schrijven. Wel denk ik dat we volgend jaar nu weer wat gaan uitbreiden.”
Cureringsproces
Na het rooien volgt bij bataat het cureringsproces, maar dit jaar is dat bij ongeveer de helft van zijn productie niet aan de orde geweest. “We hadden op het moment dat de vraag vanuit de industrie kwam zo’n 50% behandeld. Aan de rest zijn we niet meer toegekomen, die zijn zo de deur uit gegaan. Die waren ook niet bestemd om te gaan bewaren, maar om te verwerken, dan is dat geen probleem.”
Kleine knollen
Voor Verschure resteert een hoeveelheid aan kleine knollen die hij normaal gesproken op het veld achterlaat. “Dit jaar hebben we die wel in de boxen gerooid, omdat de producties niet al te hoog waren. We proberen die te slijten als grondstof voor de verwerkende industrie.” Het gaat naar schatting om zo’n 5 ton per hectare.
Drogestofgehalte
Ook het issue van het drogestofgehalte begint Verschure steeds beter in de vingers te krijgen. “Met name door het gebruik van veel spoorelementen en maximaal 10 kuub rundveedrijfmest. Gemiddeld zijn we per partij uitgekomen op 19 tot 20,5% droge stof. Dan zitten er ook knollen tussen van 18 of 22%, maar over zijn geheel is dat een mooi resultaat.”
Het ras Bellevue scoort gemiddeld het laagst als het om drogestofgehalte gaat, dan volgt Beauregard en dan Covington. “Beauregard zit gemiddeld zo’n 2,5% hoger dan Bellevue en Covington weer 0,5 tot 1.0% hoger.”
Auteur: Stan Verstegen