Vanwege kostenstijgingen verhoogt Naktuinbouw de tarieven van 2025 met 6,5%. Dat volgt na al een forse tariefstijging in 2024.
Dat maakt de staatssecretaris van LVVN Rummenie bekend in een wijziging van de Regeling tarieven Plantgezondheidswet. Oorzaken zijn de loonkostenstijging door een cao-verhoging van 4% voor 2025. Ook wordt een kostenstijging van 4% voor overige kosten genoemd. Daarnaast heeft Naktuinbouw een meer dan gemiddelde stijging van huisvestingskosten, leasekosten elektrische auto’s en ICT-kosten, stelt de staatssecretaris die de tariefstijging daarmee goedkeurt. Naktuinbouw heeft deze stijging afgestemd met de sectorraden afgestemd (Bloemisterijgewassen, Boomkwekerijgewassen en Groentegewassen).
In 2023 boekte Naktuinbouw een negatief resultaat geboekt na belasting van € 2,55 miljoen. Voor dit jaar werden de tarieven fors verhoogd met 10 tot 12,5%. Daar komt dus de tariefstijging voor 2025 bij. De tarieven stijgen daarmee iets harder dan die bij KCB.
Trendbreuk tariefstijging
Tariefstijgingen waren lang niet sterk aan de orde of inflatievolgend. In 2017 en 2018 bleven tarieven gelijk. De Naktuinbouw-tarieven stegen 2,5 procent in 2019, 3 procent in 2020 en 2 procent in 2021. Een stelregels is dat tarieven relatief niet harder mogen stijgen dan de productiewaarde van de bedrijven (gemeten in kosten per eenheid product) en binnen de inflatiehoogte moeten blijven. De huidige inflatie bedraagt circa 3,5%.
Platter werken
Naktuinbouw heeft 360 medewerkers in dienst: ongeveer 70 medewerkers management & ondersteuning, ongeveer 70 medewerkers rassenonderzoek, ongeveer 120 laboratoriummedewerkers, en ongeveer 100 keuringsmedewerkers. De dienst werkt eraan om met een plattere organisatie dichter op de teelt- en opkweekbedrijven te werken, blijkt uit een evaluatie van de prestaties van Naktuinbouw eerder dit jaar.