Glastuinbouw Nederland wil met betroffen ministeries aan tafel om de energiebesparingsplicht voor glastuinbouw te evalueren. Zo verschilt de aanpak per regio van de controlerende omgevingsdienst. Afgelopen week kwam een zeer kritisch rapport uit over de energiebesparingsplicht.
De Algemene Rekenkamer concludeerde afgelopen week dat waarschijnlijk lang niet alle bedrijven (over alle sectoren) de verplichte besparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Ook voldoet grofweg de helft niet aan de verplichting om hierover informatie aan te leveren. De doelstellingen van de regering voor energiebesparing zijn bij bedrijven en instellingen waarschijnlijk niet gehaald.
22.500 controles nodig
Zo’n 3.300 glastuinbouwbedrijven zijn sinds ruim een jaar ook opgenomen in de doelgroep bedrijven met een energiebesparingplicht. Dat geldt ook voor bedrijven onder het ETS-systeem en 14.000 bedrijven die verplicht zijn een milieuvergunning aan te vragen. Een groep van circa 90.000 bedrijven viel al veel langer onder de energiebesparingsplicht, maar de uitbreiding zorgt ervoor dat het toezicht hapert. Om elk bedrijf eens in de 4 jaar te controleren zijn jaarlijks 22.500 controles nodig, maar in 2023 waren dat slechts 9.400 controles.
Toezicht verbeteren
Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei wijst erop dat in 2027 de regeling wordt aangepast en het toezicht effectiever moet. Ze gaat daarover in overleg. Eén van de mogelijkheden is om vooral energie-intensieve bedrijven te controleren. Ze stelt in haar brief verder dat voor glastuinbouw speciale berekeningsmodellen bestaan.
Glastuinbouw Nederland wijst erop dat glastuinbouw nog maar kort onder de regeling valt. Zelden krijgt de organisatie klachten van telers. Toch is het zaak de regeling voor glastuinbouwbedrijven te evalueren, vindt de organisatie. Zo wordt de regeling anders uitgevoerd in regio’s met veel glastuinbouw, omdat omgevingsdiensten daar specifieker beleid voor ontwikkelen, maar ook meer kennis in huis hebben.
Terugverdientijd naar 7 jaar
Glastuinbouw Nederland wil ook weten wat de ervaringen zijn met de lijst erkende maatregelen. Dat zijn de investeringen die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen en die met deze plicht worden aangejaagd. In 2027 wordt de lijst investeringen groter, omdat de terugverdientijd dan naar 7 jaar gaat en dus meer investeringen verplicht kunnen worden. Ook vindt Glastuinbouw Nederland het belangrijk dat bij de energiebesparingsplicht goed wordt gekeken naar specifieke energietarieven in de glastuinbouw voor wkk en de stroomverkoop.
Praktisch meedenken
Adviesbureau Rombou gaf eerder dit jaar een update over de werking van de besparingsregeling voor glastuinbouw. Omgevingsdiensten met veel glastuinbouw werken gerichter op glastuinbouw en stuurden ook herinneringsbrieven om ondernemers te herinneren aan de informatieplicht. Ook ervaart het bureau dat omgevingsdiensten bereid zijn om praktisch mee te denken over het voldoen aan de Energiebesparingsplicht. “Zo zijn er ondernemers die stoppen met hun bedrijf of voornemens zijn om hun bedrijf te slopen en nieuw te bouwen. Neemt de ondernemer zelf initiatief voor overleg, dan is het bevoegd gezag meestal bereid om praktische afspraken te maken.”
Malafide adviesbedrijven
Sinds 2023 moeten energie-intensieve bedrijven (meer dan 170.000 kuub gasverbruik) naast de informatieplicht energiebesparing, ook voldoen aan de onderzoeksplicht. Deze nieuwe regeling houdt in dat zij uitgebreide rapportages moeten indienen bij het bevoegd gezag, wat veel tijd kan kosten. Eerder waarschuwde omgevingsdienst Haaglanden daarbij voor malafide adviesbedrijven.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/