Vlak voor aanvang van de contractonderhandelingen op de toonaangevende Belgische industriemarkt mikken de telersorganisaties op prijsbehoud. Ze waarschuwen dat prijsdaling gevolgen heeft.
De Belgische Boerenbond, de boerenkoepel ABS en de Belgische telersvereniging Ingro (800 leden) stellen dat de hogere contractprijzen dit jaar geen luxe zijn. De organisaties benadrukken het belang dat deze op niveau blijven. “De loonkosten lopen verder op en doordat steeds meer fytosanitaire middelen uit de markt verdwijnen, lopen ook de bestrijdingskosten of de risico’s op”, laat ABS-voorzitter Danny Metsu weten.
Ruime oogst in 2024
Ook Boerenbond acht het niet logisch dat de contractprijzen dalen, omdat de groenten ook hogerop in de keten dezelfde waarde houden, zo laat de bond weten aan het agrarische mediakantoor Vilt. Ook komen nieuwe duurzaamheidseisen op de telers af die kostenverhogend werken. Na het zeer moeizame teeltjaar 2023 stegen de Belgische industrieprijzen voor soms met 20% of meer, zoals bij wortels, prei en spruiten. De oogst dit jaar valt over het algemeen ruim uit, waardoor verwerkers juist moeten schuiven met productie, of product op het land laten.
Wintertarwe aantrekkelijk om te telen
Volgens Metsu is het niet zeker dat telers bij dezelfde teelt blijven. Hij wijst op de aantrekkelijke teelt van wintertarwe. “De suikerbonen kenden weliswaar een goede opbrengst, maar sommige verwerkers betaalden maar de helft van de contractprijs als er boven contractvolume werd geleverd. Hierdoor hebben de boeren nauwelijks geprofiteerd van de situatie. Omdat ze hiervoor een aantal slechte jaren hebben gekend, kijken velen naar alternatieven. Zo is wintertarwe op dit moment in trek.”
Nederlandse prijzen conserven dalen
In Nederlandse winkels is het prijsbeeld anders dan in België. De prijzen voor diepvriesgroenten stijgen, terwijl die voor conserven dalen. In november maakte Hak bekend de prijzen voor bonen 15% te verlagen om de consumptie te stimuleren.