Doorgaan naar artikel

Kleine onderzoeksopdracht, groot effect

Ik zit bij de tweewekelijkse ‘team meeting’ van mijn onderzoeksgroep bij Wageningen University & Research. Een onderzoeker presenteert een relatief kort lopend en recent afgerond onderzoeksproject over een koelsysteem.

“Ik heb een nieuw koelsysteem ontworpen om koelelementen snel en effectief in te vriezen. De koelelementen worden gebruikt in de fijnmazige distributie om bederfelijke producten op een constante, lage temperatuur te houden tijdens transport.” Hij concludeert: “Met mijn techniek heb ik de snelheid van invriezen vier keer versneld, waardoor de elementen in 12 uur ingevroren zijn en gereed voor gebruik.”

“Dat is indrukwekkend” antwoord ik. “Heb je ook naar andere voordelen gekeken?”
“Eerlijk gezegd”, antwoordt de onderzoeker, “heb ik me vooral gericht op de effectiviteit. Maar deze compacte manier van invriezen heeft ook voordelen op het energieverbruik. Dat heb ik ook gemeten. Ik kan hiermee 50% aan energie besparen.”
“Wow! Dat is een enorme besparing en je zegt ‘compact’. Zijn er dan ook nog ruimtebesparingen?”
“Ja, nu je het zegt. Deze techniek neemt maar 33% van de huidige benodigde ruimte in”, antwoordt de onderzoeker.

Perfect voorbeeld van hoe innovatie en kritisch denken kunnen leiden tot doorbraken die verder reiken dan de oorspronkelijke doelen

Innovatie hoeft niet altijd grootschalig te zijn

De onderzoeker is het met me eens dat dit laat zien dat innovatie niet altijd grootschalig hoeft te zijn om significante impact te hebben. “Als ik als expert kritisch naar bestaande processen kijk en deze verbeter, zetten we grote stappen voorwaarts.”

Na de presentatie bleef ik nadenken over de implicaties van zijn bevindingen. Het is niet alleen de directe energiebesparing die indrukwekkend is, maar ook de bredere impact op onze projecten. Door het energieverbruik te halveren, dragen we bij aan de reductie van onze carbon footprint, wat een belangrijke stap is in de richting van duurzaamheid.

Dit project is een perfect voorbeeld van hoe innovatie en kritisch denken kunnen leiden tot doorbraken die verder reiken dan de oorspronkelijke doelstellingen. Het herinnert ons eraan dat elke verbetering, hoe klein ook, kan bijdragen aan een groter geheel. Het is een bevestiging van de waarde van onderzoek en ontwikkeling om processen te optimaliseren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin