Doorgaan naar artikel

‘Als jij denkt dat je het beter kunt…’

In december staat de eindejaarseditie van Groenten & Fruit Magazine in het teken van oud en nieuw, wisseling van generaties in de tuinbouw. Tegen die tijd kan jong en oud zich ook verheugen op de levenslessen van oud-veilingbestuurder en teler Siemen Ruiter.

Niet om zich nog eens op al zijn goede werken te laten voorstaan, maar wel als tijdsbeeld en sfeerschets, waarmee latere generaties zich wat beter in hem kunnen verplaatsen. Daarom liet de West-Friese teler en veilingbestuurder Siemen Ruiter zijn levensverhaal optekenen door freelance journalist Bert Hartman.

En dat levert het dan ook op. Een kijkje achter de schermen van de tuinbouwbesturen in het laatste kwart van de 20ste eeuw, het tijdperk van de grote veilingfusies en uiteindelijk het grotendeels afschaffen van de veilingklok. Met een vervolg in de 21ste eeuw, toen Ruiter weer volbloed witlofteler was geworden – maar het besturen toch ook weer niet helemaal kon laten. En natuurlijk vooral een inkijkje in de ziel van die bestuurder en teler, die naar buiten toe soms ongenaakbaar kon overkomen. Of toch in elk geval zelfzeker en onverstoorbaar.

Het korte lontje van Cees Veerman

Tekenend is een anekdote die hij te berde brengt uit een vergadering in aanloop naar de megafusie, waar in 1996 The Greenery uit voortkwam. De latere landbouwminister Cees Veerman hanteert op zijn eigen wijze zeer voortvarend de voorzittershamer. Ruiter, voorzitter van de Noord-Hollandse veiling WFO en lid van het hoofdbestuur van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen, breekt in om te vragen of het wat rustiger en meer in overleg kan. “Cees kan soms best een kort lontje hebben en reageerde: ‘Als jij denkt dat je het beter kunt, kom dan maar hier zitten’. Ik heb mijn papieren opgepakt en ben naar zijn stoel gelopen. Hij maakte plaats en ging op mijn plek zitten. Ineens was ik dus de voorzitter van die dag.” Vanaf dat moment zat elke keer een andere veiling de vergadering voor. “Het voordeel was ook dat het tempo van de besluitvorming iets omlaag ging, waardoor iedereen het beter kon volgen.”

Afbeelding Siemen Ruiter (groen jasje) in 1993 met de andere bestuurders van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen. Foto: uit het besproken boek ‘Zelf aan Zet’.

Besturen voor de zaak, niet voor jezelf

“Ruiter zat overal voor de zaak, nergens voor zichzelf”, vat auteur Bert Hartman die nuchtere manier van besturen en voorzitten samen. Een manier van doen die anno 2024 misschien wat nostalgisch kan stemmen. Maar die in de tuinbouw wellicht nog steeds eerder regel dan uitzondering is. Ook al is de bedrijfsgrootte van al die telers die ‘bestuurd’ moeten worden de laatste 30 jaar nog wel weer een keertje verdubbeld.

Het boek komt niet in de boekhandel te liggen, mar is verkrijgbaar op basis van voorinschrijving. Het kost €32,50 euro en zal naar verwachting nog voor het einde van het jaar kunnen worden geleverd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin