Op de vraag hoe de prei erbij staat, reageert Erik Corbijn van Genson Fresh Fruit & Vegetables gevat: “Blauw”. Nou blijkt er toch nog wel nuance in dat blauw te zitten.
De nuance in dat blauwe zit hem in de eigenschap van een ras. Corbijn: “Vigora en Cherokee zijn van nature blauwere rassen dan de andere rassen die we in deze periode hebben staan. Op het veld zie je dat duidelijk terug.”
De oogst van het ras Nebulus loopt eind oktober op zijn einde en verder is een start gemaakt met het ras Oslo. “Daar starten we al vroeg mee om een mooie oogstspreiding te krijgen. Bovendien kun je Oslo ook in de winter nog oogsten”, legt Marco van den Heuvel de keuze voor dat ras in deze periode uit.
Sporadisch schot
In zijn algemeenheid is er in de huidige preigewassen in meer of mindere mate wel schot te vinden, maar bij Genson is dat slechts sporadisch het geval. “In één ras zit wel wat meer schot. Nee, ik zeg niet welk ras dat is, want we zijn daarover in gesprek met de betreffende zaadfirma.”
Preventief klimadoek leggen
Mede door regelmatige behandelingen is er tot op heden nauwelijks sprake van schimmelaantastingen. “We zijn alvast bezig met het rooien van banen zodat we daar binnenkort het klimadoek kunnen leggen. Het is altijd even een afweging wanneer we dat het beste kunnen doen. We leggen in ieder geval op 80 hectare preventief dat doek om eventuele vorstschade te voorkomen. Net voor het rooien van die banen hebben we nog Amistar+Flint+uitvloeier toegepast en dat doen we net voor het doekleggen nog een keertje.” Ook is er nog een laatste keer bijbemest om de gewassen op kleur te houden. “Dat doen we met Foliar N28 en Vitalosol Gold.”
Mooie producties
De productie ligt op een niveau van 55 tot 60 ton per hectare. “Dat zijn mooie producties. Hoger hoeft het ook niet te zijn, want dan gaat het ten koste van de kwaliteit. En een mindere kwaliteit betekent meer werk met schonen en dan ben je per saldo slechter uit.”
Auteur: Stan Verstegen