De Raad van State noemt het zorgelijk dat de glastuinbouw het CO2-doel van 2030 mogelijk niet haalt en in plaats van 4,3 Mton uitkomt op 5,8 Mton uitstoot. De raad pleit voor meer maatregelen. De glastuinbouw denkt dat de huidige maatregelen te weinig op waarde worden geschat.
De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur. Het heeft advies gegeven over de jongste ramingen over de energietransitie door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het energiebeleid van het nieuwe kabinet. De Raad van State noemt de raming zorgelijk, omdat het niet voor het eerst is dat de landbouw doelen niet haalt. Ook plannen van dit kabinet helpen niet het doel te halen, stelt de dienst. “De Afdeling constateert dat er op dit moment nauwelijks concrete maatregelen in beeld zijn om de doelstellingen voor de landbouwsector binnen bereik te brengen.”
Onderschatten van maatregelen
De glastuinbouw is het daar niet mee eens en wijst de Raad van State op al op stapel staande zware maatregelen die de sector hard gaan raken. Dat zegt voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra. “Ik denk dat iedereen, zeker de overheid, de impact onderschat van de fiscale maatregelen die zijn getroffen voor de glastuinbouw. De afschaffing van het verlaagd tarief tuinbouw in de energiebelasting, de inperking van de wkk-vrijstelling: nog voordat die zijn ingegaan, wordt er alweer over twee nieuwe systemen gepraat die telers geld gaan kosten.”
Naast die fiscale maatregelen wordt ook een CO2-heffing ingevoerd, maar door capaciteitsproblemen bij de Belastingdienst wordt dit vertraagd uitgevoerd. Dat zou via hoge heffingen als slot op de deur moeten dienen om bedrijven te dwingen CO2 te beperken.
Niet substantieel genoeg
De Raad van State ziet dat anders. “Bovendien staat geenszins vast dat de beoogde klimaatwinst van de nieuwe plannen voldoende substantieel zal zijn om binnen het bereik van de sectordoelstellingen te komen. De Afdeling adviseert om voor de landbouwsector zo snel mogelijk maatregelen te treffen die de doelstellingen binnen bereik brengen.”
De Raad van State doet een breder advies voor het kabinetsbeleid. Formuleer ook beleid voor na 2030, door bijvoorbeeld een transitiepad naar 2040 te beschrijven. Op dat punt heeft de glastuinbouw wel beleid dat toekomstbestendig is, omdat het al gericht is op 2040. De glastuinbouw wil dan emissievrij zijn. In andere landbouwsectoren is dat beleid er niet na 2030. Dat ziet Raad van State ook, maar heeft ook hier een aandachtspunt voor glastuinbouw. “Weliswaar zullen de emissies uit fossiel energieverbruik in de glastuinbouw naar verwachting verder dalen richting 2040, maar in 2040 wordt voor de glastuinbouw nog wel een restemissie verwacht.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/