Doorgaan naar artikel

‘Meer onderzoek naar zwartvruchtrot’

De pluk was dit jaar vroeg gedaan. Dus fruitteler André Alkema kon een weekje op herfstvakantie. Wel naar een bekend Duits fruitteeltgebied aan de Bodensee.

Alkema kijkt tevreden terug op zijn perenoogst op zijn bedrijf in Sint-Maartensdijk. “Met goed weer met heel weinig regen en voldoende gemotiveerde plukkers liep het dit jaar erg lekker. Bij de Conference wist ik al dat de oogst niet mee ging vallen en met gemiddeld 33 ton per hectare was het volgens verwachting. De maat en kwaliteit is prima behalve soms wat hagelschade. Maar dat is echt minder dan sommige collega’s. De kilo’s liggen te laag, maar de verwachting is dat goede prijzen het toch wel weer goed maken. Bij Xenia was het top en met een productie tegen de 100 ton per hectare ongekend. Bij lage producties kan Xenia weleens erg grof worden, maar dat speelt nu echt niet.”

Eigen theorietjes over zwartvruchtrot kloppen niet

Vorig seizoen was er te veel aantasting van zwartvruchtrot bij Conference. “Daarom heb ik er dit seizoen heel sterk bovenop gezeten en met succes. De aantasting is gelukkig tot een enkele eraf gedunde vrucht gebleven. Wel roep ik om meer onderzoek naar zwartvruchtrot en zeker als we als fruitteelt minder moeten gaan spuiten. Veel is nog onbekend en je eigen theorietjes blijken later vaak niet te kloppen. Zo is het heel vreemd dat in het deel in het perceel waarop je vorig jaar de meeste zwartvruchtrot zat, je nu helemaal niet ziet. En op het zelfde perceel met hetzelfde spuitschema zie je het nu wel wat op een deel waar je vorig jaar niets zag”.

In de perenteelt wordt vooral ook schurft als opkomende probleem gezien. “Maar daar heb ik zo goed als geen aantasting van gezien. Terwijl collega’s soms hele grote problemen ermee hebben.”

Wortelsnoeien en mechanische snoeien

Nu de drukte van de pluk en de rust van de vakantie weer over is, is Alkema aan het wortelsnoeien. “Dat doe ik voor het eerste jaar met mijn rupstrekker. Onder de huidige droge omstandigheden zou het met mijn normale trekker ook wel gaan, maar zo’n rupstrekker werkt toch veel fijner. Na de bladval gaat hij verder met het mechanisch snoeien van zijn peren. Bij de Conference gaat hij alweer een aantal jaren met een maaibalk over de bomen heen. Dat werkt natuurlijk vanwege de betonpalen en sproeiers het beste als je goed zicht hebt dus vandaar pas na de bladval. Bij Xenia snoeit hij de koppen en de hele boom mechanisch. Daarna volgt de normale snoeiploeg die het snoeiwerk af maakt. Zelf snoei ik vooruit en knip met mijn lengte nog wat takken uit de kop als het nodig is. We komen niet meer met een hoogwerker de boomgaard in om de koppen (na) te snoeien”.

Kersen planten?

Het plantplan voor het komende seizoen is nog stof tot nadenken. De kersenaanplant wordt gerooid door de grote problemen met afstervende bomen door de natte winter en voorjaar van 2023/24. Alkema twijfelt nog over kersen planten want de dure overkapping staat er al. Of dat het toch weer meer peren worden die het beter doen op een wat natter perceel.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin