Doorgaan naar artikel

‘Plakkerige luisvruchten poetsen is bewerkelijk’

De laatste paprikateelten bij firma Duijnisveld in Nieuwveen worden in week 45 beëindigd.

Op een locatie wordt in week 44 al gestopt. Ruud Duijnisveld: “De eindproductie valt niet tegen. In het voorjaar stond het gewas vegetatief. Met het licht in de zomer hebben we dat kunnen omturnen, waarbij we die kracht in het gewas tot nu toe hebben kunnen benutten.”

Lekker warm

In de nacht wordt een temperatuur van 20 graden aangehouden. Overdag is dat boven de 21 graden, waarbij het op een zonnige dag al gauw naar 25 of 26 graden oploopt. “We houden de kas lekker warm, om nog zo veel mogelijk van de laatste vruchten eraf te krijgen.” De planten hebben steeds met regelmaat gezet. Daardoor hangen er aan het eind ook nog wat groene vruchten aan de plant. “Die gaan de versnipperaar in.” Groen oogsten van paprika’s in het rode kleursegment is lastig, omdat er dan heel snel ook wat bonte vruchten doorheen zitten, waar de handel een hekel aan heeft. “Zeker met een ras als Alzamora, dat snel doorkleurt.”

Naar vocht hoeft in deze laatste teeltfase niet meer gekeken te worden bij de klimaatregeling. Samen met het schermen bespaart dat stookkosten. Het eerste scherm gaat al gauw dicht. In de nacht komt het tweede scherm er dan nog bij.

Minimaal water geven

De watergift is met de korter wordende dagen al aardig afgebouwd. “En op een donkere regenachtige dag als vandaag hebben we het helemaal uit laten staan. Het gewas gebruikt dan helemaal niets meer. Je probeert net voldoende te geven om de plant overeind te houden.” Verder is het er naar toe werken dat de matten zo droog mogelijk zijn tegen de teeltwisseling.

Luis lastig in najaar

Niet op alle teeltlocaties bleven plagen voldoende onder controle. Op een van de locaties kwamen een paar weken geleden luis en rupsen opzetten en was er nog een afdeling met wat trips. “Corrigeren tegen luis is lastig in het najaar. Dat valt niet mee. Je kunt wel een iets meedruppelen, maar de planten nemen water en dat middel slecht op, waardoor er luis in leven blijft. Die kan dan nog hard gaan groeien.” Dit heeft tot gevolg dat een deel van de vruchten plakkerig is. Dat moet met de hand worden schoongepoetst. “Daarna zien ze er weer netjes uit, maar het is best bewerkelijk.”

Keus voor productie met vatbaar ras

De aantasting door tomatenbronsvlekkenvirus viel mee. Het zette niet door en bleef beperkt tot 5 of 6 planten per week. “Daardoor durven we het aan om komend seizoen met hetzelfde niet-resistente ras door te gaan. We moeten er dan wel heel goed voor zorgen dat we niet in de trips lopen.”

Proef met organisch substraat

De druk van schimmels valt mee. Alleen is er wat stengel-Fusarium in de achterste helft van een kasafdeling, maar de uitval is gering gebleven. Wortelproblemen door Fusarium, dat op veel paprikabedrijven speelt, zijn gelukkig uitgebleven. “Daarom gaan we volgend jaar weer gewoon met steenwol verder. Wel gaan we een proef doen met een alternatief organisch substraat van Lensli.

Silo’s afdekken

Als voorbereiding op de teeltwisseling is de laatste weken al blad weggezogen. “Na het slopen van het gewas gaan we dat nog een keer doen.” Rond de teeltwisselingsperiode voeren ze naast de schoonmaak ook allerlei onderhoudswerkzaamheden uit. “Er komt een andere wkk en er worden schermdoeken vervangen. Momenteel worden de regenwater en drainsilo’s vervangen. “We wilden een SiloDome, zo’n deksel, op de silo’s, zodat ze niet meer zo makkelijk vies worden. Omdat de silo’s al 17 jaar oud waren, hebben we besloten om alles te vernieuwen. Anders zit er misschien over een paar jaar een nieuwe dome op een verroeste silo.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Ruud Duijnisveld
Ruud Duijnisveld

Rode paprika teler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin