Doorgaan naar artikel

‘Mooi einde van tomatenteelt’

“De laatste ronde losse tomaten zijn geplukt, het gewas is geruimd en we maken de kas schoon en klaar voor de nieuwe teelt”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

De trossen 27, 28 en soms 29 waren lang en soms dubbel. Op het moment van bloei zijn met het indraaien van het gewas de dubbele trossen weggehaald, maar de lange trossen niet gesnoeid. “In augustus hadden we veel te oogsten en geen medewerker beschikbaar om de ‘puntjes’ van deze trossen af te halen. Ook was de plantbelasting laag. We dachten met een mooi najaar dat deze vruchten wel zouden uitgroeien, maar dat is toch tegengevallen. De tomaten aan deze puntjes waren te klein om ze te oogsten. Dat betekent dat we het volgend jaar in zo’n zelfde situatie anders gaan aanpakken.”

Trossnoei voor gelijkmatige oogst

De tomatenteler vult nog aan: “Een lange tros is door meer bloemen langere tijd bezig met bloei en zetting. Bij trossnoei voorkom je dat de tomaten aan die tros er lang over doen om te worden geoogst. Een kortere tros zorgt voor een gelijkmatiger oogst.”

Op 16 oktober is met Ethrel gespoten voor een snellere afrijping. Op 29 oktober zijn de laatste tomaten van dit seizoen geoogst. “Het waren mooie stevige tomaten, die gelijkmatig waren doorgekleurd. De totale productie op de kokosmat is vergelijkbaar met die op de steenwolmat van vorig jaar.” Het gewas stond er op het laatst nog preigroen bij.

Niet chemisch afgesloten

Omdat de plagendruk niet hoog was, is besloten om niet met een chemisch middel te spuiten om ‘schoon’ te eindigen. “Op het einde van de teelt hadden we best nog wel veel onderdieven staan, waar een enkele witte vlieg in zat. Met het spuiten van een middel zijn deze behoorlijk lastig te raken. Een bespuiting is dan niet effectief. Bovendien hadden we nog veel Macrolophussen in het gewas zitten. Als je dan chemisch ingrijpt, raak je deze natuurlijke vijanden ook kwijt.”

Start teeltwisseling

Na de laatste oogst zijn de stengels boven de steenwolblokken afgeknipt. Daarna werden de trekdoeken uitgelopen in de paden. Vervolgens zijn de touwtjes bij de gewasdraden afgesneden. Het gewas is dan naar beneden gevallen en goed op trekdoeken gelegd. Op 2 november is het gewas door een loonwerker versnipperd.

In week 45 zijn de gewashaken eraf gehaald, de kokosmatten en het plastic waarop de matten lagen uit de kas gegaan. Tevens zijn de gewasresten opgehaald. Een loonwerker heeft vervolgens het kasdek en de opstanden schoongespoten.

Druppelaars en -slangen ontsmetten

Alle druppelaars met stekers zijn van de slangen afgehaald en in een bak met salpeterzuur en waterstofperoxide gelegd. De druppelslangen zijn van gewasresten schoongemaakt, opgehangen en ontsmet met waterstofperoxide.

Na het schoonmaken van de kas kan het nieuwe folie worden uitgelegd, waarop de nieuwe kokosmatten komen te liggen. “De kokosmat gaat voor aankomend seizoen van 15 naar 16 liter per mat in verband met meer buffer. De 100% kokos is 70% grof en 30% fijn.” Na het leggen van de matten worden de druppelslangen neergelegd, doorgespoeld en de stekers aangesloten en neergezet. Ook komt er AC-folie bovenin de kas.

Op 22 november worden de nieuwe tomaten geplant. Het ras is Mediax (Axia) en de onderstam Astrolite (The Rootstock Company).

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin