Doorgaan naar artikel

LTO-bestuurder: uitspraak opent deur naar natuurvergunning voor middelengebruik

Een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland kan leiden tot natuurvergunningen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, aldus LTO-bestuurder Ron Mulders.

Een nieuwe uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland zet de deur op een kier voor verplichte natuurvergunningen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het veld. Dat constateert LTO-bestuurder Ron Mulders, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland.

Hij verwacht niet dat dit direct betekent dat iedere teler nu een natuurvergunning moet aanvragen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Laten we ervan uitgaan dat het gezond verstand prevaleert”, zegt hij desgevraagd naar de potentiële impact van de uitspraak. “Maar dit zet de deur op een kier voor een andere manier van toelaten van gewasbeschermingsmiddelen. Dat is heel onprettig.”

Onderzoek of natuurvergunning nodig is

De rechtbank Noord-Nederland oordeelde vorige week dat de provincie Friesland opnieuw moet onderzoeken of een natuurvergunning nodig is voor lelieteelt op twee percelen bij een Natura 2000-gebied. Actiegroep Meten=Weten vindt van wel en probeert dit via handhavingsverzoeken af te dwingen. De provincie Friesland wees deze handhavingsverzoeken tot nu toe af, maar is nu door de rechter teruggefloten omdat ze dit onvoldoende heeft onderbouwd. De provincie zal hier nu opnieuw naar moeten kijken.

Meten=Weten ziet zijn gelijk in de uitspraak bevestigd en denkt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen hiermee vergunningplichtig wordt, omdat het voor de provincie onmogelijk zal zijn om wetenschappelijk te onderbouwen dat er geen natuurvergunning nodig is.

Toetsing toelating middelen

Mulders benadrukt dat in Nederland een strenge toetsing wordt uitgevoerd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Hij wijst erop dat het middelenpakket al ingewikkeld is voor telers, aangezien de afgelopen jaren al veel middelen zijn verdwenen. Hij vindt het zorgwekkend als door rechterlijke uitspraken en een potentieel vergunningenstelsel er extra criteria bij zouden komen, bovenop de Ctgb-eisen.

Hij benadrukt ook dat LTO en boeren veel moeite doen om het gebruik van beschermingsmiddelen te verminderen, maar dat dit volgens hen niet via de rechter zou moeten gebeuren. “Onze hoofdinzet is om te verminderen waar die mogelijkheden er zijn”, geeft hij aan. “Maar gewasbeschermingsmiddelen zijn onderdeel van een systeem waarmee we kunnen zorgen voor beschikbaar en betaalbaar voedsel.”

De sector erkent dat er een probleem is, zegt hij, en heeft begrip voor de zorgen rondom gewasbeschermingsmiddelen. De oplossing moet wat hem betreft uit de keten komen. “We moeten de krachten bundelen: adviseurs, ondernemers, testfaciliteiten. En misschien moeten we ook accepteren dat een product meer plekjes en vlekjes heeft; daar ligt een taak voor de afzet, ondersteund door de overheid.”


Share this

Afbeelding
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin