Doorgaan naar artikel

Lidl sluit hutspotakkoord met biologische telers

Supermarkt Lidl streeft naar verdubbeling van de omzet in biologische groente en fruit in 2026, vergeleken met 2022. Dit is de kern van het zogenoemde hutspotakkoord dat Lidl en Biohuis, de brancheorganisatie van biologische telers, 29 oktober ondertekenen.

Lidl belooft de biologische groente en fruit duidelijk zichtbaar en ‘scherp geprijsd’ te presenteren in de winkels. De telers krijgen een ‘eerlijke’ prijs, melden beide organisaties. De ambitie geldt voor het hele assortiment aardappelen, groenten en fruit, inclusief importproducten. Het is het tweede hutspotakkoord, nadat eerder Plus al soortgelijke intenties heeft vastgelegd. Biohuis hoopt dat andere supermarkten zullen volgen.

Verdrievoudiging van biologische teelt

Biologische telers streven naar verdrievoudiging van de biologische teelt in Nederland, tegen het jaar 2030. Biohuis zegt er ook naar te streven in Nederland geteelde producten zo veel mogelijk binnen Nederland af te zetten en zelf actief te communiceren met consumenten over biologisch. Nu gaat veel nog de grens over. Mede-initiatiefnemer bioteler Digni van den Dries zegt hierover desgevraagd dat telers uiteraard zelf kunnen kiezen aan wie ze leveren, in binnen- of buitenland, maar dat afzet in eigen land duidelijke voordelen heeft. “Op de exportmarkt ben je toch altijd erg kwetsbaar.”

Lidl ziet het als missie om biologisch eten toegankelijk en betaalbaar te maken. “Als grote supermarktketen nemen wij onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de groei van de biologische sector”, zegt Quirine de Weerd, senior manager Corporate Affairs bij Lidl Nederland.

Ketenkosten omlaag

Volgens biologisch teler Jaap Korteweg brengt Lidl de omzetsnelheid van biologische producten omhoog en de ketenkosten omlaag. Daarmee zakt de prijs nog verder en zo ontstaat een duurzaam en rendabel model. Korteweg en Van den Dries zijn betrokken bij het initiatief Buitengewone Biologische Boost, dat dit voorjaar van start ging. Dit is bedoeld om bio een extra impuls te geven.

Binnen de Europese Unie is 25% biologisch landbouwareaal de doelstelling. Nederland heeft als voornemen om naar 15% biologisch areaal toe te werken. Het aandeel is nu 5%.

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin