Doorgaan naar artikel

Plan van aanpak

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen – in de volksmond meestal bestrijdingsmiddelen genoemd – staat maatschappelijk gezien in toenemende mate onder druk.

We zouden dan ook tot de breed gedragen conclusie moeten komen dat minder ook beter is. We weten als tuinders hoe essentieel het behoud van gewasbeschermingsmiddelen is en als we het gebruik hiervan overeind willen houden, zullen we rekening moeten houden met de, al dan niet terechte, maatschappelijke gevoelens.

Een goed plan hiervoor heb ik nog niet gezien. Belangenbehartigers zijn vooral bezig met achterhoedegevechten en de politiek en NGO’s blaten maar wat met de ‘Farm to Fork’-strategie als uitkomst. Een treurig dieptepunt met boeren en tuinders, het milieu en de burger als verliezers. We zullen dus zelf met een plan moeten komen, anders worden we geleefd. Ik denk aan de volgende sporen.

We zullen zelf als sector met een goed plan moeten komen

Om te beginnen het spoor van veredeling op resistenties tegen ziekten en plagen. Je zou dit kunnen stimuleren door zaden van rassen met meer resistenties te subsidiëren om ze zo goedkoper te maken. De vraag zal hierdoor toenemen en de inspanningen in de veredeling eveneens.

Een tweede spoor is robuuste teelttechnieken. Alles, van gezonde bodem tot biostimulanten en van vruchtwisseling tot eventueel strokenteelt valt hieronder. Het OVO drieluik zou hiervoor de beste stimulans zijn. Het komt bij beide sporen erop neer dat de gewasbescherming die je niet nodig hebt de beste voor het milieu is.

Pak middel met de minste impact

Het volgende spoor is het inzetten van die gewasbeschermingsmiddelen met de minste milieubelasting, bijvoorbeeld groene middelen. Als je wat moet gebruiken, pak dan het middel met de minste impact. Hierin zijn fabrikanten en overheden aan zet.

Het laatste spoor is het toepassen van technieken om hetzelfde resultaat te behalen met minder middelen, zoals spotspraying, onkruidrobots en gewasmonitoring met drones. Als je dan toch gewasbeschermingsmiddelen moet inzetten, doe dat dan zo effectief mogelijk. Dat is het terrein van de innovatie en ontwikkeling. We kennen de trias energetica. Dit is hetzelfde principe, maar dan in de vorm van een klavertje vier voor gewasbescherming. Eigenlijk oorverdovend eenvoudig, allemaal al bekend, maar nu nog zonder doelstelling. Per spoor werk je de mogelijkheden uit en in totaal kom je dan waarschijnlijk tot een mogelijke reductie van de milieubelasting door gewasbescherming van 95%. Wie is voor?

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin