Doorgaan naar artikel

Zorgen over kraaien bij fruittelers Flevoland na jachtbesluit

Fruittelers in Flevoland mogen kraaien, houtduiven en kauwen niet meer laten bejagen. Schade aan gewas komt in aanmerking voor tegemoetkoming. In andere provincies is dat de laatste jaren opgelopen met miljoenen euro’s.

Het provinciebestuur van Flevoland maakt voor haar grondgebied een einde aan de landelijke vrijstelling voor de jacht op een aantal wildsoorten. Dit is het gevolg van een toegekend bezwaar op het Faunabeheerplan voor de jacht en vrijgestelde soorten 2024-2028. Incidentele ontheffingen blijven nog wel mogelijk.

En één keer aangepikt is het fruit waardeloos

Volgens fruitteler Cees Masteling uit Marknesse is het een lastig verhaal. “Het liefst wil je niet achteraf een tegemoetkoming hoeven aanvragen voor schade. Je wilt een zo goed mogelijk product telen. Het is lastig, de druk is heel plaatselijk. Die kraaien zijn er of zijn er niet. En één keer aangepikt is het fruit waardeloos. In Luttelgeest en Marknesse hebben ze lang in bossages gezeten. Daar heb je dan heel plaatselijk last van. Het wonderlijke is wel dat ze in Luttelgeest verjaagd zijn, maar dan hebben mogelijk andere telers er weer last van.”

Schade-uitkeringen lopen op

De schade verschilt per provincie. In 2023 zorgde de zwarte kraai in Utrecht bijvoorbeeld voor € 2 miljoen aan schade-uitkeringen aan appeltelers. Dat was twee jaar daarvoor nog € 200.000, blijkt uit cijfers van uitvoerder Bij12. In Zeeland werd in 2023 € 1,7 miljoen uitgekeerd aan appeltelers, waar in de jaren ervoor die uitkering nul was. Dat geldt ook voor Zuid-Holland waar € 1,3 miljoen is uitgekeerd in 2023.

Het besluit heeft invloed op de jacht op houtduiven, kauwen, zwarte kraaien, konijnen en vossen. Masteling weet dat in Flevoland schade voorkomt aan vraat op jonge bomen door hazen. Hij gaat zich verdiepen in de gevolgen voor zijn bedrijf. “We hebben de pluk net afgerond, dit is nieuw voor mij, maar zal ongetwijfeld komend seizoen op ons bordje komen.”

De houtduif mag in het jachtseizoen nog wel bejaagd worden. Schade die ontstaat tussen 15 oktober en 31 januari komt daarom niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin