Doorgaan naar artikel

‘Je mag spreken van een prachtig seizoen’

Bij blauwe-bessenteler Leon Schrijnwerkers zit het teelt- en afzetseizoen er rond half oktober drie weken op.

Na de pluk is de afzet nog doorgegaan met de verkoop van de bewaarde bessen vanuit CA-koelcellen, maar die bessen zijn nu ook verkocht. “De prijzen van de latere rassen waren top. Normaal gesproken komt na de Nederlandse oogst Polen op de markt. De Poolse oogst komt veelal later dan de Nederlandse, maar dit jaar kwam het tegelijk. En de Peruaanse aanvoer van blauwe bessen moest nog op gang komen. Er was dus sprake van een echt gat in de aanvoer”, stelt een tevreden Schrijnwerkers vast. Ook over de afzet van de vroegere rassen is hij trouwens positief. “Het was ook teeltseizoen met geen of weinig hitte en op tijd een buitje. Je mag spreken van een prachtseizoen.”

Nieuwe aanplant met Calypso

Op het bedrijf is het rustig met werkzaamheden als opruimwerk, onderhoud, plannen maken en ook het oprooien van 5 hectare aanplant met het ras Ozark Blue van 20 jaar oud. “Je krijgt gewoon te veel kwaliteitsverlies in zo’n planting.” Op het perceel komt een nieuwe inplant met Calypso. “Dat ras kwam ongeveer vijf jaar geleden op de markt en kwam in testen en proefbeplantingen heel goed naar voren. Het is een middellaat ras met grote, goed bewaarbare bessen én goed van smaak. Voor de komende jaren is het de nummer één als het om leveringen vanuit mijn plantenkwekerij gaat.”

Plantenleveringen starten kalm

Op zijn plantenkwekerij levert hij nu de eerste planten aan afnemers uit. “Maar de massa van het door ons gekweekte plantmateriaal leveren we pas in het voorjaar.” Op de vraag of het goede seizoen veel extra vraag naar plantmateriaal geeft, antwoordt Schrijnwerkers: “We kweken vooral veel op bestelling. Daarbij plaatsen telers uit binnen- en buitenland een jaar eerder of nóg eerder hun bestelling al. Het is niet meer van deze tijd om kort voor het planten de plantenkweker te bellen om veel extra planten te bestellen.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Leon Schrijnwerkers
Leon Schrijnwerkers

Blauwebessenteler in Horst (Limburg)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin