Doorgaan naar artikel

‘Veel schermen en alleen ‘s ochtends nog een buisje’

De tweede teelt bij Jan Janssen in Pijnacker loopt al aardig op zijn eind.

“Ik denk dat we eind week 43 de laatste komkommers gaan snijden.” Er wordt twee keer per week geoogst. De kwaliteit is nog voldoende. “Ook hebben we geen komkommerbontvirus gezien. Dat komt de kwaliteit van de komkommers ook ten goede, omdat er dan geen vruchten met vlekken in komen.”

Afgenomen producties

“Maar de producties zijn rond deze tijd niet zo wild meer. Er is hier en daar toch een plant uitgevallen.” De aantasting van het CABY-virus is ook doorgegaan. Maar in de laatste periode van de teelt had het geen zin meer om planten weg te halen, om verdere verspreiding van CABYV te voorkomen. “Je ziet blonde planten, vanwege het virus, maar daar komen toch nog een beetje komkommers aan die goed worden.” Hij merkt dat het virus breed bij collega’s in de komkommerteelten speelt, waardoor de prijzen aardig bleven.

Luis aan blijven pakken

Elke drie weken is luis, die het virus over kan brengen, chemisch bestreden om deze plaag zo goed mogelijk de baas te blijven. “Daarbij merk je dat sommige middelen niet zo goed werken als andere. Je zag dan na een behandeling toch nog levende luizen. Maar vanwege MRL-eisen moet je bij die toepassingen toch afwisselen tussen middelen.”

De beheersing van de overige plagen is goed gegaan dit jaar. “Zo hebben we weinig last van spint en trips.” Al blijft het in de hete periode altijd wel nodig om een of twee keer in te grijpen tegen spint.

Beperkt stoken

Met alleen de ketel als beschikbare warmtebron, wordt zuinig aan gedaan met prijzig gas verstoken. “Anders kun je beter gelijk stoppen met de teelt. Het is alleen ’s ochtends nog een buisje. Er zullen best wel wat planten door uitvallen. Maar dat staat in geen verhouding tot wat je extra aan gas zou moeten stoken om dat te voorkomen.” Met best koele nachten komt het gewas met 18 graden Celsius de nacht uit. “Maar omdat het overdag best mooi weer is, kom je toch aardig uit met de etmaaltemperatuur.”

Vochtiger in kas

Met een scherm dat lang dicht blijft en luchtramen die meer gesloten blijven, wordt het in deze periode van het jaar makkelijk vochtiger in de kas. “We hebben in eerdere jaren gezien dat je onder die omstandigheden snel uitval krijgt door Botrytis. Daar hebben we van geleerd. We bestrijden die schimmelziekte nu elke drie weken.”

Voldoende CO2

Het bereiken van wat hogere CO2-concentraties in de kas gaat nu een stuk makkelijker dan tijdens de warmere periodes. “Met de luchtramen veel dicht, is het eventjes aanzetten van de ketel al voldoende om snel aan het gewenst CO2-niveau te komen.”

EC op peil houden

De watergift neemt af met de korter wordende dagen en de lagere lichtintensiteit. De EC blijft tot het einde toe netjes op niveau. “Dat willen we ook. Want je wilt blekere vruchten in de laatste teeltfase vorkomen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Jan Janssen
Jan Janssen

Komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin